2024-04-11 99 瀏覽
今晚和家人在灣仔, 正潮樓 吃了一頓晚飯, 嚐嚐潮州菜, 感覺不錯. 先來傳統必食潮州滷水鵝片 ~用古法鹵水汁烹煮, 肉質油脂感豐富, 鵝片已去骨好入味.  墊底用了鹵水花生, 又稔又好食.鵝肝半份 ~  不同西餐以煎烹方法,  食得香口.  而潮州菜把鵝肝用滷水配制, 味帶鹹香, 口感軟綿嫩滑, 墊底的豆腐也非常好食. 汕頭煎蠔烙 ~ 潮汕經典菜,   熱辣辣的送上,  蠔仔肉加上雞蛋及番薯粉, 煎得不油膩, 脆中帶點煙韌,  蠔仔飽滿,  味道鮮美.  配以魚露.嘮粕春菜煲 ~ 家常菜, 味道清新, 不油膩.豆醬焗海蝦 ~ 海蝦好大隻, 每人一隻, 有海蝦的鮮味又有豆醬的香味, 不錯.糖醋煎伊面 ~蛋面煎得金黃香脆,   配來鎮江香醋.  醋味香濃, 再加添上白砂糖,  食落軟內外脆,  酸甜香脆,  好滋味.  食物調味不錯, 食材選擇多, 價錢中肯.
先來傳統必食潮州滷水鵝片 ~
滷水鵝片
鵝肝半份 ~  不同西餐以煎烹方法,  食得香口.
鵝肝半份
汕頭煎蠔烙 ~ 潮汕經典菜,   熱辣辣的送上,
汕頭煎蠔烙
嘮粕春菜煲 ~ 家常菜, 味道清新, 不油膩.
糖醋煎伊面 ~
糖醋煎伊面
食物調味不錯, 食材選擇多, 價錢中肯.
滷水鵝片
鵝肝半份