家賀屋刺身寿司專門店

Harvest House Sushi
天氣咁熱,晚餐多咗食日本菜降下溫。今日去咗灣仔家賀屋刺身寿司專門店食,貪佢好食之餘又食得舒服。餐廳用QR code 落單,非常方便,亦貼心預留位置俾食客擺袋係凳底。我哋一嚟就叫咗特選鮪盛,壽司飯已經有豉油,唔需要額外調味都可以,吞拿魚各部位都好出色,赤身魚味濃郁,中拖羅油脂分佈均勻,大拖羅咬落去成個口滿佈油份,非常邪惡。之後叫咗加賀壽司,一啖有哂海膽、蝦同吞拿魚蓉多重鮮味。我仲追加咗鮟鱇魚肝壽司,魚肝好厚實,仲有小小辣吊一吊味。炸三文魚皮,炸到好香脆,同一般炸魚皮相比仲有好脆嘅魚鱗。西京燒三文魚鮫,上菜時燒得啱啱好,熱辣辣而且醬料味道濃沃,三文魚肉質結實,鰭嘅部分就好重膠質。之後就係令人好滿足嘅刺身,全部好足料好大件。首先有岩手縣赤崎蠔,大到一啖食唔曬,好好肉地,而且咬落仲有海水鹹味;牡丹蝦食埋蝦頭都唔腥;三文魚腩夠肥美,油脂感十足。特盛山椒鰻魚丼,鰻魚好厚,肉身又夠腍,邊位仲有少少炭燒味,魚皮亦膠質十足。最後係北海道千層雲呢拿蛋糕同朱古力心太軟,千層蛋糕嘅雲呢拿味好香,心太軟就好重朱古力味,簡直係完美嘅終結。飲品我哋叫咗冰啤,有唔同嘅味道,我哋分別叫咗接骨木花味同蜜桃味,前者清香,後
特選鮪盛

加賀壽司, 鮟鱇魚肝壽司

炸三文魚皮

炸三文魚皮,炸到好香脆,同一般炸魚皮相比仲有好脆嘅魚鱗。
西京燒三文魚鮫

岩手縣赤崎蠔, 牡丹蝦, 三文魚腩

特盛山椒鰻魚丼

北海道千層雲呢拿蛋糕、朱古力心太軟

冰啤

飲品我哋叫咗冰啤,有唔同嘅味道,我哋分別叫咗接骨木花味同蜜桃味,前者清香,後者就比較甜。兩杯冰啤層泡都好厚,仲凍到有少少冰。
2022-07-18
特選鮪盛