終於開返晚市喇!即刻約晚餐食好嘢,我哋去咗好耐冇去嘅Oyster House~首先就即刻嚟重頭戲生蠔,我哋叫咗三隻唔同產地生蠔,各有特色:美國Yellowstone(結實多汁又清清地)、宮城縣Tomo(既肥美又creamy,仲有淡淡甜味)、同愛爾蘭Louet Feisser(食落濃濃嘅海水鹹味)。食邪惡嘢之前我哋叫咗健康嘅羽衣甘藍,南瓜,藜沙律,配柚子醋酸酸地夠開胃。之後就係餐廳嘅自家製蟹餅,上菜時熱辣辣,啖啖蟹肉之餘中間仲釀咗有芝士,口感煙韌。前菜之後就係餐湯,我同朋友分別叫咗黑松露野菌忌廉湯同鮮蠔濃湯。鮮蠔濃湯嘅海鮮味好出,仲有大大粒蠔肉,點香草洋蔥餐包食都好夾。到主菜鮮大蜆香辣蒜片扁意粉,落咗黑椒紅椒,辣辣地幾惹味,蜆肉大隻得嚟又多,兩個人都夠分。另一樣主菜就係炭燒加拿大天然豬鞍,維持到餐廳一貫水準,有炭燒嘅焦香味,肉質又juicy又夠稔。最後甜品係香蕉拖肥批,香得嚟食落唔會膩。
美國Yellowstone(左下)、宮城縣Tomo(左上)、愛爾蘭Louet Feisser(右上)

羽衣甘藍,南瓜,藜麥沙律

自家製蟹餅

黑松露野菌忌廉湯、鮮蠔濃湯

鮮大蜆香辣蒜片扁意粉

炭燒加拿大天然豬鞍

香蕉拖肥批

最後甜品係香蕉拖肥批,香得嚟食落唔會膩。
2022-05-18
羽衣甘藍,南瓜,藜麥沙律