2022-12-09 261 瀏覽
Weekend 朋友話帶我去食正宗意大利菜係位於灣仔既AMA Ristorante by The Amatricianist首先上左一籃麵包麵包咬落仲有熱度同幾鬆軟配埋意大利黑醋同橄欖油食好夾之後係兩款前菜AMA焗布拉塔乳酪Ama La Burrata係布拉塔乳酪加埋蕃茄茸醬汁又係好啱配埋麵包一齊食另外係羅馬式燉牛肚Trippa Alla Trasteverina港式牛肚食得多,意式真係第一次牛肚炆到好冧好入味,食落有香草味而主菜都嗌左兩款牛尾湯千層麵Lasagnetta With Coda A La Vaccinara同一般既千層麵唔同佢其實知一條長形既意式雲吞入面包左啲牛尾肉再用卷花方式呈現配埋佢既牛尾湯一齊食好有牛味另外係AMA特製番茄醬豬頰肉通心粉Maccheroni Amatriciana係以鐵鑊形式咁上,食落仲係熱辣辣通心粉口感比較煙韌配埋咸香既豬頰肉一齊食好惹味最後既甜品揀左芒果意式奶凍Pannacotta食落有驚喜,口感超滑同好重奶香配埋芒果一齊食酸酸甜甜好開胃整體服務同食物水準唔錯樓底好高,坐得舒服,值得一試!
Weekend 朋友話帶我去食正宗意大利菜
之後係兩款前菜
AMA焗布拉塔乳酪Ama La Burrata
係布拉塔乳酪加埋蕃茄茸醬汁
又係好啱配埋麵包一齊食
港式牛肚食得多,意式真係第一次
牛肚炆到好冧好入味,食落有香草味
而主菜都嗌左兩款
再用卷花方式呈現
配埋佢既牛尾湯一齊食好有牛味
另外係AMA特製番茄醬豬頰肉通心粉
Maccheroni Amatriciana
係以鐵鑊形式咁上,食落仲係熱辣辣
通心粉口感比較煙韌
配埋咸香既豬頰肉一齊食好惹味
最後既甜品揀左芒果意式奶凍Pannacotta
食落有驚喜,口感超滑同好重奶香
配埋芒果一齊食酸酸甜甜好開胃
整體服務同食物水準唔錯
樓底好高,坐得舒服,值得一試!
Ama La Burrata
Pannacotta