2018-07-16 209 瀏覽
有啲開心事係要慶祝下,今日瀟灑一次,享受即場鐵板表演+高質素日本和牛揀左【和牛龍蝦二人餐】,終於明白 貴有貴的道理!先上【手作前菜】,水菜、蘆筍配wasabi酸汁,沙律菜非常新鮮,酸汁配wasabi,出人意料的特別重點係個【半熟帶子】非常嫩滑,配有魚子,香甜軟糯,個底好似仲有啲特別嗰cream,令帶子更加鮮美第一道係【汁煮星東班】大廚幾鏟就燒好塊魚,煮好啲汁,見證一道美食的誕生好神奇。仲有塊脆炸魚皮,好似揚帆啟航。魚肉十分鮮嫩,火候啱啱好,洋蔥燒得好林,甜甜地,混合魚肉的鮮香,還有脆脆的魚皮,一啲都唔會悶。份量恰到好處,差唔多食完第二道送已ready。第二道係【海膽汁煮龍蝦】好大隻龍蝦呀!海膽汁黃燦燦好吸引。大廚技巧十分嫻熟,好快剝到啲蝦肉出黎。擺盤好精緻,蝦肉上有一朵日本溫室玫瑰,花瓣係可食用架!龍蝦汁+海膽汁極鮮甜,再配合龍蝦肉本身的鮮味,彈牙爽口,好享受。跟住係我最期待的【日本A5和牛】一個字,正!好想叫多份!牛7成熟,外焦裡嫩,靓牛只需小小鹽同胡椒,已經足夠鮮美。牛肉入口即化,啲肥膏混合瘦肉,十分均勻,一啖咬落去,肉汁豐富,好似食唔到牛肉,卻又滿口都是牛肉的香味。真係啖啖肉啖啖

揀左【和牛龍蝦二人餐】,終於明白 貴有貴的道理!

手作前菜

前菜-半熟帶子

第一道係【汁煮星東班】
汁煮星東班

份量恰到好處,差唔多食完第二道送已ready。

第二道係【海膽汁煮龍蝦】

海膽汁煮龍蝦

跟住係我最期待的【日本A5和牛】
一個字,正!好想叫多份!
牛7成熟,外焦裡嫩,靓牛只需小小鹽同胡椒,已經足夠鮮美。牛肉入口即化,啲肥膏混合瘦肉,十分均勻,一啖咬落去,肉汁豐富,好似食唔到牛肉,卻又滿口都是牛肉的香味。真係啖啖肉啖啖享受!好滿足!

配菜都好有講究,半隻鮮美大啡菇,清香蘆筍擺中間,上面蓋一塊燒得好林好甜嘅南瓜,仲有好似係烘乾的蒜片,再點小小wasabi+喼汁,牛肉口感好似更豐富了。每一個元素都係心思呀!
A5和牛

好似知道我仲回味緊,跟住就上了【和牛炒飯】炒飯乾身,飯粒同蛋碎均勻混合,加蔥後多清香撲鼻,鐵板炒飯係唔同啲!
和牛炒飯

【清酒煮蜆】睇得又打得,錫紙折得好靓,應該係加左清酒後,突然開始噴火表演!不過火光好快散,因為個胃等唔切喇!
清酒煮蜆

啲蜆好大隻,又好甜好滑,唔會黐個殼。海帶唔會太林,啲湯係清甜,有小小好難察覺的酒味,帶出海鮮的自然鮮甜,好快飲晒喇!

甜品有三款可揀,分別係 「柚子雪芭」,「抹茶紅豆布丁」 同「芒果桃酒雪芭」
梗係要揀唔多見的【芒果桃酒雪芭】。芒果味十足,但又唔會掩蓋小小小小桃酒味。雪芭清爽可口唔會滯,呢個餐配搭得好好!
芒果桃酒雪芭

人生唔多機會瀟灑,有能力有心情時,就要享受當下。
2018-07-12
手作前菜