2019-01-02 110 瀏覽
喺德福睇戲前就同朋友快快喺錦麗食個晚餐。因為睇戲時習慣會食爆谷同飲汽水,所以呢個戲前晚餐唔使食得好飽,最緊要快。今晚好好彩唔算多人,我哋好快就有位。我同朋友各自叫咗一碗單餸河粉,包括生牛肉河粉同牛丸河粉,咁就可以分享啲餸!好快,熱辣辣嘅河粉就送上,錦麗河粉最吸引嘅就係個牛肉湯底,顏色清透,味道好濃郁,有香甜肉味。我哋都習慣第一時間飲啖湯,之後先將配料,包括九層塔,鴨舌草等加入,增加碗麵嘅層次感。生牛肉被切成薄薄一片,肥瘦適中,好快就被熱湯底煮熟,所以要快啲食,口感先會嫩滑。牛丸都好令人驚喜,因為粒粒牛丸都真材實料,一咬落去就有香濃牛肉味,唔會係味精味,所以生牛肉同牛丸河都係必食!其實碗麵嘅份量唔算大,不過勝在湯底鮮甜,配料有驚喜,所以都好值得一試!
錦麗生牛肉粉
錦麗牛丸粉