2018-06-05 67 瀏覽
濃而不鹹拉麵@灣仔拉麵店喺利東街過一條街,係喺大阪過嚟嘅過江龍,連大陸都有分店,好似好厲害!師傅見我影相仲望哂鏡頭咁(仲講哂日文打招呼),好熱情 細節位都 feel 到好日本,例如每枱嘅冰水都夠哂凍,仲有淡淡嘅檸檬味,連濕紙巾都有唔同顏色同埋好柔韌~價錢同坊間嘅拉麵店差不多,「精選配料」都幾正,好似加個 combo 咁。$32 就有溏心蛋、豚腩肉加其他配料,真係好抵,所以加咗一個試試店員介紹個神虎餃子係每朝早包㗎,包得好飽滿,唔怪得肉汁爆棚!食嗰時真係要小心熱,因為真係好多汁 個底都煎得好靚~桃味梳打汽水係日本飲品,實好飲㗎啦,哈哈!桃味甜得嚟唔渴喉。特別啲嘅仲有波子汽水同綠茶可樂,之前飲過綠茶可樂都唔錯,真係有啲茶味咁㗎,但又有氣喎。拉麵嘅基底都係豚骨湯底,一碗揀咗海老虎(蝦味),一碗就揀咗黑虎(黑蒜味),兩款都係濃味得嚟唔死鹹!黑虎湯底味道好濃厚,可以見到啲黑蒜,同得一浸黑蒜油嘅拉麵好唔同。就算無加精選配料都會有豬肉丸、叉燒(豚肩肉)、筍同木耳,嗰兩粒豬肉丸應該都係新鮮打,好彈牙,真係勁好食!極叉燒(豚腩肉)係厚啲嗰塊,另外兩塊係叉燒(豚肩肉),厚薄都係用咗西班牙豬肉,口感好嫩滑!
濃而不鹹拉麵@灣仔

神虎餃子

個底都煎得好靚~

桃味梳打汽水

黑虎

極叉燒(豚腩肉)

極叉燒(豚腩肉)係厚啲嗰塊,另外兩塊係叉燒(豚肩肉),厚薄都係用咗西班牙豬肉,口感好嫩滑!極叉燒雖然好厚咁,但一咬就開,而且食落完全唔覺肥膩。

溏心蛋

將溏心蛋一開二 share,個溏心唔係非常液體嗰隻,反正近膏狀多啲,所以蛋味好濃~

海老虎
海老虎都係豚骨湯底,再加咗日本蝦油同大量櫻花蝦。試過食啲無乜蝦味嘅海老拉麵,都幾失望,而呢個就真係好有蝦味同鮮味!旁邊嘅秘製辣醬係有指天椒,少少已經好辣
我覺得想食辣試赤虎好啲,海老虎食鮮味唔加辣仲好~
桃味梳打汽水
黑虎
極叉燒(豚腩肉)
溏心蛋