今日小編上網睇新聞,甘O岩睇到一篇關於上環呢間新開張既拉麵食評,剛巧同事仲躊躇梗LUNCH食乜好,本來打算去食美登利既,小編提議試下呢間,大家都讚成,雖然小編之前睇過開飯食評,好壞參半,但都冒著勇士精神去搏一搏啦。我地大約12:22分到達,已經超過20人排梗隊,我地冇放棄繼續等,大約20分鐘就輪到我地,都算快架啦。可能新開張,香港人最愛貪新鮮,哈哈!大家排梗隊既時候已經念好食乜,一坐低就落單LU, 小編ORDER碗火炙味噌蝦濃湯拉麵,同事A和B叫味噌叉燒蝦濃湯拉麵,同事C叫辛辣味噌蝦濃湯拉麵。等左唔洗10分鐘就有啦,我地坐O系Bar台度睇住師傅炒D味噌,真係好似O系大排檔食梗野甘。碗麵一到,大家都飲啖湯先,真係非常濃厚既蝦味噌,如果你係濃厚系D FRIEND就一定喜歡,同事C食得較清淡所以渠嫌咸左少少,我和其他同事就覺得不錯,當然喜歡濃味既一定喜歡。略顯蛋太細,已經得一半,仲要係一半都冇,再一半,似乎D蛋係好似片皮鴨甘片出黎,另外面既鹼水味過重,要扣分,麵條系太面既係較粗身既面,掛湯能力高但唔係小編喜歡既麵條,總體黎講不錯,ENCORE指數一半一半啦,因為食完個口都頗口渴,可能味噌過多
大家排梗隊既時候已經念好食乜,一坐低就落單LU, 小編ORDER碗火炙味噌蝦濃湯拉麵,同事A和B叫味噌叉燒蝦濃湯拉麵,同事C叫辛辣味噌蝦濃湯拉麵。等左唔洗10分鐘就有啦,我地坐O系Bar台度睇住師傅炒D味噌,真係好似O系大排檔食梗野甘。碗麵一到,大家都飲啖湯先,真係非常濃厚既蝦味噌,如果你係濃厚系D FRIEND就一定喜歡,同事C食得較清淡所以渠嫌咸左少少,我和其他同事就覺得不錯,當然喜歡濃味既一定喜歡。略顯蛋太細,已經得一半,仲要係一半都冇,再一半,似乎D蛋係好似片皮鴨甘片出黎,另外面既鹼水味過重,要扣分,麵條系太面既係較粗身既面,掛湯能力高但唔係小編喜歡既麵條,總體黎講不錯,ENCORE指數一半一半啦,因為食完個口都頗口渴,可能味噌過多啦。見到一個日本師傅O系度坐鎮,小編建議大家好快D去食,否則日本師傅一走就水準立即下降,睇下X燈,或X幻就知啦。老實講,香港人邊會似日本人甘細心甘專業去整碗賣100元唔洗既拉麵比你啊,香港人做野快系快但唔夠細緻系致命傷尤其煮拉麵呢D講求執著又細心嚴謹既態度,只有日本師傅至可以煮到一流既拉麵。小編我話既!
蝦多士
辛辣味噌蝦濃湯拉麵