家賀屋刺身寿司專門店

Harvest House Sushi
2018-07-26 2913 瀏覽
唔想對住四幅牆食飯.特登繞路到灣仔同大爺食晚飯再回家.為左方便老公食完快快返公司, 只可以係佢公司附近食.而我最近想食日本野既念頭間唔中都會湧出黎. 所以就揀左家賀屋, 呢間專門食吞拿魚刺身既日式料理餐廳.主打有壽司同刺身飯, 當然亦有其他日式小食.呢間店位於大有商場附近.十字路口對角位, 近街市既其中一座商廈入面.門口有大大個家賀屋既招牌, 一入門口就有侍應招呼, 由於時間尚早, 入座時只有一枱客人.店內裝修其實不太像日本餐廳, 餐桌, 椅子都比較像西餐廳, 比較暗黑.不過牆上就掛滿日本畫. 亦有一個好大的酒櫃, 好吸睛店員好快就遞上兩杯熱茶.而枱上已經放左MENU, 有單點, 以及DINNER SET.因為老公未到, 我就先點了杯Orion 生啤($58)嘆下先.大大杯, 夏天真的必要黎一杯消暑!!!我第一次飲Orion, 很適合女生飲, 不會太苦, 易入口, 但小心飲醉酒後謹記不要駕駛然後兩個人點了 1)特選海鮮丼 2)旗本壽司定食 3)炸墨魚咀 作為晚餐先上了特選海鮮丼 ($288) 整碗飯上鋪滿了多款刺身.有原隻鮑魚(一分為二), 海膽, 三文魚子, 中吞拿魚腩, 象拔蚌,
唔想對住四幅牆食飯.特登繞路到灣仔同大爺食晚飯再回家.
為左方便老公食完快快返公司, 只可以係佢公司附近食.
而我最近想食日本野既念頭間唔中都會湧出黎.
所以就揀左家賀屋, 呢間專門食吞拿魚刺身既日式料理餐廳.

主打有壽司刺身飯, 當然亦有其他日式小食.
門口有大大個家賀屋既招牌, 一入門口就有侍應招呼,
由於時間尚早, 入座時只有一枱客人.
不過牆上就掛滿日本畫. 亦有一個好大的酒櫃, 好吸睛

店員好快就遞上兩杯熱茶.

大大杯, 夏天真的必要黎一杯消暑!!!

酒後謹記不要駕駛

先上了特選海鮮丼 ($288) 整碗飯上鋪滿了多款刺身.
有原隻鮑魚(一分為二), 海膽, 三文魚子, 中吞拿魚腩, 象拔蚌, 牡丹蝦兩隻, 油金魚, 三文魚腩, 左口魚
以及印有家賀兩字的玉子燒
特選海鮮丼

賣相非常滿意, 第一關PASS, 當然要試下味道.
首先先試鮑魚,用醬汁醃好, 入味但不咸, 而且很軟, 好好味

刺身方面, 說實話咁多款刺身, 每一款都好新鮮.
連我不喜歡三文魚子的腥都沒有.
其中的吞拿魚腩我最喜歡, 赤身我是不喜歡的, 但自從吃過大吞拿腩後真正愛上
有點魚油又不會膩, 所以非常期待試這裡的TORO,
果然是入口柔軟, 淡淡油香!!!I LIKE IT
海膽有兩大行, 不腥不苦, 偏奶香味既海膽, 送飯一流!!!
牡丹蝦非常新鮮彈牙. 這碗魚生飯性價比真的很高.
份量又不少, 一個女生可能會吃不完.

2)旗本壽司定食($225)

定食包了沙津, 炸雞, 味噌湯, 壽司8件.
其實壽司定食有幾種可以揀, 當然是用料不同, 我這款旗本壽司定食是中間級數, 還在一款是有海膽的.
相對刺食飯, 壽司定食就變得普通了, 不過用料也不錯, 不是隨便的貨色.
星鰻亦都非常好味, 不比重重的鰻魚汁蓋過, 反而吃到魚的鮮味
炸雞不過不失, 不吃也沒損失, 味噌湯比較多蔥,是我不太喜歡的種類

3)炸墨魚咀
炸粉很薄, 不會太熱氣, 但這樣就會失去了脆脆的口感. 不過 墨魚咀還是很軟,
但作為佐酒小食還是不錯的選擇

整體而言: 我喜歡這裡的刺身飯. 賣相好又夠新鮮. 讚!!!
重點:價錢不貴, 又坐得舒服
我會再ENCORE的!!!

2018-07-17
  • 特選海鮮丼