2017年6月3日,今日無預期嘅大雨,無預期嘅黑雨警告,但換來今年首個酷熱天氣警告!酷熱天氣警告就梗係要留喺室內嘅地方啦,無限量飲住Asashi再嘆邊爐,真係一大享受呀!我哋去咗邊?之唔係去咗荃灣稻八日式火鍋炸物放題囉!呢度嘅入門價係$158至享受價$368,8款湯底,但食日式火鍋就一定要揀壽喜燒湯底啦!我嘅寶貝A姐問究竟日式和牛好味啲吖定澳洲和牛好味啲呢?以價錢嚟睇,應該日本和牛好味啲,但口味嘅嘢,人人都唔同,一於叫晒兩款比拼吓!喺等緊牛嘅時候,先出去攞吓嘢食先!除咗有沙律吧、日式小食、火鍋配料(菜類、丸類、麵類)之外,仲有一部DIY天婦羅機,首先喺雪櫃度選擇,想要嘅食材,如蝦、紫薯、腸仔、南瓜、茄子、蓮藕、冬菇、秋葵、福袋年糕、灸燒芝士丸、芋頭、魚餅,加上天婦羅漿同麵包糠,再放入部機度炸2分鐘,就有得食喇!真係好玩又好食呀!日本國產黑毛和牛三角腩:入口即溶嘅感覺太美好喇!肉質鮮嫩,油脂分佈均勻,記住淥5至6秒就食得喇!肉眼上蓋:脂肪比例較多,但入口香滑,唔油膩,牛味係三種之中最濃郁!牛肩肉:脂肪比例相對較少,口感十足,唔韌仲好香牛肉味!澳洲M6和牛盛合牛胸肉:肉質軟腍,無根幼嫩,接
壽喜燒湯底

DIY天婦羅機

日本國產黑毛和牛
日本國產黑毛和牛 - 三角腩

日本國產黑毛和牛 - 肉眼上蓋

牛肩肉:脂肪比例相對較少,口感十足,唔韌仲好香牛肉味!
日本國產黑毛和牛 - 牛肩肉

澳洲M6和牛盛合
牛胸肉:肉質軟腍,無根幼嫩,接近入口即溶!
澳洲M6和牛盛合 - 牛胸肉

牛舌:牛味十足,爽口,可惜唔係厚切!
澳洲M6和牛盛合 - 牛舌

牛小排:油脂分佈細密,有咬口,牛味突出!
澳洲M6和牛盛合 - 牛小排

牛下腹腩肉:油脂比例較多,質地嫩滑,牛味十足!
澳洲M6和牛盛合 - 牛下腹腩肉

A姐就鍾意入口即熔嘅日本國產黑毛和牛,我就鍾意澳洲M6和牛盛合,學獎門人話齋,呢局打和!

牛白肉:來自牛胸骨軟骨位嘅牛白肉,供應唔多,淥一分鐘就食得,夠晒彈牙,牛味十足,好有口感呀!
牛白肉

今次主力食和牛,留肚之下,所以無食到極上安格斯牛小排、特級美國穀飼牛、美國進口牛肉!另外,呢個套餐仲包括海鮮盛會,有虎蝦、帆立貝、廣島蠔、魷魚仔、青口、魷魚同八爪魚仔,樣樣都夠晒新鮮,而我哋最鍾意就係隻虎蝦,夠晒彈牙!
海鮮盛會

除咗牛肉同海鮮,肉食A姐又點會錯過羊肉、美國自然豚肉片同北海道雞片呢!份量十足,又好味!
美國自然豚肉片
北海道雞片

全餐都係火鍋,悶唔悶啲呀?!我聽到A姐嘅呼喚喇,即刻叫個刺身畀佢先,有三文魚、八爪魚、榮螺、油甘魚、甜蝦、希靈魚、大北寄貝、吞拿魚、馬刀貝、象拔蚌,以日式火鍋店嚟講,刺身種類夠晒多,最鍾意就係肉質結實又好有口感同好香嘅油甘魚,真係必食推介。
刺身

至於飲品方面,選擇超多,可樂雪碧芬達,仲有道地、康師傅等,紙包裝有檸檬茶、蜜瓜味荳奶等,樽裝有果汁、豆漿等。食到尾聲,甜品除咗有7款口味嘅雪米糍,仲有Dreyer’s D Collection雪糕,識食一定要食開心果口味啦!
Dreyer’s D Collection雪糕
2017-06-05