2019-09-07 40 瀏覽
同朋友慶祝想食餐好嘢,揀咗呢間鐵板燒鋪頭感覺好光猛乾淨,仲有大大塊鏡增加空間感我同朋友揀咗坐吧檯,貪佢可以望住廚師係鐵板上嘅料理先嚟嘅係豆腐沙律同麵豉湯,沙律酸酸甜甜個湯仲有啲菇,豆腐同蜆肉,味道都好濃郁第一樣上嘅菜係北寄貝刺身,刺身新鮮,食落爽口彈牙然後就有個海鮮拼盤,有大大粒帶子,同埋原隻魷魚,就咁望已經覺得好豐富啲帶子好厚肉,而且每粒都好飽滿當師傅將啲帶子放落鐵板燒,滋滋聲好吸引,加上少少油,煎到金黃色好靚,帶子表面仲有pan-seared嘅痕跡煎到咁上下師傅就將啲帶子切粒,將啲肉放上扇貝殼上面,仲淋上白酒最後加上蟹籽同一點綠點綴,旁邊仲有檸檬可以自行調味食落口感好豐富,而且帶子肉厚鮮甜,烹調得新鮮味美之後仲睇到師傅表演燒魷魚,佢先將魷魚鬚煎香,然後再仔細將魷魚剖開切絲然後佢就用兩個剷,炒香啲魷魚絲最後仲落咗啲醬汁,蔥花同蒜片,蔬菜擺盤都好講究,翠玉瓜同冬菇都燒得好香
同朋友慶祝想食餐好嘢,揀咗呢間鐵板燒
鋪頭感覺好光猛乾淨,仲有大大塊鏡增加空間感

我同朋友揀咗坐吧檯,貪佢可以望住廚師係鐵板上嘅料理
先嚟嘅係豆腐沙律同麵豉湯,沙律酸酸甜甜

個湯仲有啲菇,豆腐同蜆肉,味道都好濃郁

第一樣上嘅菜係北寄貝刺身刺身新鮮,食落爽口彈牙

啲帶子好厚肉,而且每粒都好飽滿

最後加上蟹籽同一點綠點綴,旁邊仲有檸檬可以自行調味
食落口感好豐富,而且帶子肉厚鮮甜,烹調得新鮮味美

然後佢就用兩個剷,炒香啲魷魚絲