2015-06-28 3363 瀏覽
一路都會喺OpenRice搵好野食,但食評就好幾年冇寫過,對上一次已經係5年前,今日又再的起心機寫寫食評,希望會有恆心持續落去啦!!!話說星期六又黎到荃灣搵野食,好多餐廳都試過晒,反而荃豐、華都、荃昌呢邊既小店未有幫襯,今日決定過黎睇下有乜好野食,初步已經鎖定2間 -「轉角‧見」或者「創意品味」,但見後者坐位空間比較狹窄,所以轉角見.....餐廳有室外/內坐位,但天氣炎熱,當然揀室內涼冷氣啦 這裡有主要有5種食品: All Day Breakfast、沙律、意粉、漢堡、甜品,我地今次揀左白汁蘑菇蒜腸煙肉意粉、芝士蘑菇漢堡、花生奶昔老實講,意粉真係麻麻地,好似未煮熟咁,未有完全受水,咬落仲好糊口,雖然唔算好多Sause,但還好食落唔算太乾,亦都唔會太油,但意粉本身真係敗筆。反而芝士蘑菇漢堡就相當有驚喜,先講薯條,係我最愛既粗身薯條,份量都唔少,仲見到一粒粒鹽鋪係上面,唔駛點茄汁已經好好味,但有人話鹹左D,我就覺得啱啱好,不過真係好熱氣。再來就係漢堡,餡料有漢堡扒、蕃茄、芝士、蘑菇、洋蔥、沙律菜,賣相都幾吸引,件頭又大,冇可能一啖咬得晒,所以我要用刀叉切開逐少逐少食,一切嗰下,已經見到有

餐廳有室外/內坐位,但天氣炎熱,當然揀室內涼冷氣啦

白汁蘑菇蒜腸煙肉意粉 (+$12配沙律紅茶)
芝士蘑菇漢堡 (+$12配薯條汽水)

再來就係漢堡,餡料有漢堡扒、蕃茄、芝士、蘑菇、洋蔥、沙律菜,賣相都幾吸引,件頭又大,冇可能一啖咬得晒,所以我要用刀叉切開逐少逐少食,一切嗰下,已經見到有肉汁流出黎,咬落都相當Juicy,但放心,唔會好油膩,夾埋蕃茄洋蔥等等既配菜一齊食,簡直一絕。
花生奶昔
本身漢堡跟餐係飲汽水,但黎到Cafe,點都要試下幾他野既,本想嗌咖啡,但突然見到花生奶昔既出現,呢個係其他鋪頭的確少見,一於就你啦! 初時都怕花生奶昔會好甜好糊口,但又唔係喎,相比老麥既奶昔就比較稀身,唔太甜,不過花生味就欠奉,只係有雲利會既甜味,下次都係試其他口味或是咖啡算數。
紅茶
意粉跟餐既紅茶,嗯.....冇乜特別。

總括轉角‧見既食物都算不俗,尤其係漢堡,下次可以試試其他款式,或者試下早餐水準如何,加上價錢都唔算貴,再來既機會都好高。
2015-06-27
  • 漢堡薯條