2019-07-15 643 瀏覽
由於我唔識踩單車,加上無咩朋友住大圍,印象中真係無點出過呢頭,對附近嘅餐廳認知可謂係零。既然呢排放假行商場行到悶,倒不如發掘多啲地區嘅美食。睇完戲之後,行咗一陣街就決定係大圍繼續覓食。亂咁係大圍兜左一陣,發現呢間定價唔算貴嘅甜品鋪,即興同人一齊甜品放題。-椰皇燉蛋白(熱)$55甜品新鮮滾熱辣,入口帶有蛋白獨特嘅微微鹹香。燉得頗唔錯,表面光滑無瑕,無多餘紋理。食落嫩口,滋潤養生。仲可以挖埋椰皇入面嘅椰肉,清甜爽口。-菠多野結冰(一路向西)$68每次聽同講個名都覺得好搞笑。菠蘿如其名,真係好多,唔止雪花冰足料,果肉都好足,完全唔吝嗇。菠蘿雪花冰呈淺黃色,甚具夏日氣息,食落亦有菠蘿果香,綿軟透心涼。最驚喜係食食下發現底層墊住一層層菠蘿切片,好滿足。西米露滑捋捋幾彈牙,如果再重椰味多啲就更完美。入面亦有大量菠蘿切片,每塊都好厚身多汁,微酸開胃。-朱古力心太軟伴雪糕(綠茶&曲奇)$52店員推薦咗好幾款甜品,心太軟係其中一款。仲可以揀兩球雪糕,我地就揀咗綠茶同曲奇雪糕。自己好少食心太軟,原來真係幾好食。外層嘅蛋糕溫熱軟熟,帶有微脆口感,內裡有流心黑朱古力,甜潤不膩。綠茶雪糕幾清香,另一款雪糕幾有咬

-椰皇燉蛋白(熱)$55
甜品新鮮滾熱辣,入口帶有蛋白獨特嘅微微鹹香。
-菠多野結冰(一路向西)$68

-朱古力心太軟伴雪糕(綠茶&曲奇)$52
朱古力心太軟伴雪糕(綠茶&曲奇)

綠茶雪糕幾清香,另一款雪糕幾有咬口,曲奇粒粒香脆,清涼雪糕配上熱辣辣嘅蛋糕同糖霜更滋味。
2019-07-14
$88 (宵夜)
  • 朱古力心太軟
  • 菠多野結冰