2024-02-04 186 瀏覽
天氣忽冷忽熱又濕氣高,做野又做到頭重重,返屋企時緊係黎整碗熱辣辣「大雜圓」!當日咁啱遇到老闆娘主理,薑味重食完頭仔會出汗,即時頭痛舒緩左,無咁痛,當晚仲一覺訓天光🥰🥰

2024-02-01
  • 大雜圓
2024-01-30 126 瀏覽
一行到門口問句野姐,咁都可以反人白眼。之後隔咗15分鐘再問野又反白眼。做錯啲咩呢?問句野都唔得,咁辛苦不如唔好做啦。真係俾錢買難受😅啲野食又唔係平過人。女仔嚟,不過唔係高嗰個女仔。講返啲野食,嗌咗個拿破崙$62再俾$10加個雪糕。老實講$62嚟講個甜品真係好普通,我覺得唔值$62😂再加上個staff咁既態度真係搞唔掂。其實真係得嗰個女仔staff啲態度咁差😅其他都還好。第一次嚟食就咁,會係第一次亦都係最後一次。

2024-01-30
宵夜
大圍 📌糖宫近來成日收遲工, 減下壓想食糖水 "減肥又變咗口號" 😌 喺大圍亂咁行,見到未食過 [ 糖宫 ], Scan 下🧐 個 Menu 📜 都幾多選擇,亦都幾吸引, 糾結咗一下,就嗌咗個 Take Away 試下。 另外,要讚一讚佢個 Menu好清晰,完全係一睇就知道個 items 係有咩種類、配料、汁底,都一目了然。🥭 爆芒 $54金袖 🍊 • 寒天◽芒果布甸 🍮 芒果 🥭 小丸子 🍡 • 芒果汁🍹 • 芒果雪糕 🍧 估唔到無心插柳卻又驚喜處處 🎵🎶 佢嘅芒果汁係新鮮芒果整 🥭 芒果味香甜,唔係好似其他舖頭咁會 Mixed 埋啲水/冰 + 糖溝稀做汁底,所以滿滿芒果嘅香甜,如果個芒果布甸有埋芒果肉就更加 Perfect 😙 而柚子🍊 粒粒都飽滿多汁,寒天係細細粒,好有咬口,仲有煙煙靭靭小丸子 🍡 至於雪糕 🍧 我就轉咗做雲呢拿。其實,雲呢拿雪糕同芒果汁,不嬲都係天作地設嘅絕配,雪糕 🍧 完全係將呢個 🥭 爆芒升華 🌟🔅 總括嚟講,我覺得呢間 [ 糖宫 ] 都幾真材實料,好多配料,最重要就係選擇好多,見佢營業到凌晨,相信我好快就會再 Encore 💙🔆 P. S. 原來外賣買滿
大圍 📌糖宫

🥭 爆芒 $54
金袖 🍊 • 寒天◽
芒果布甸 🍮 芒果 🥭
小丸子 🍡 • 芒果汁🍹 • 芒果雪糕 🍧

🔆 P. S. 原來外賣買滿100蚊送一款糖水,下次可以買埋比豬隊友一齊食,唔知係送咩款糖水呢❓

• 爆芒
撞過去試咗間我望咗好耐嘅店,呢度嘅食物真喺一絕!椰皇燉蛋白好得意,冧到我啲心尖尖,每一啖都幼滑得滯,啖啖都熱辣辣嘅溫暖感覺,真喺好過癮🤩!椰皮仲帶咗啲咬勁,簡直唔得了啦😍。阿華田奶凍嘅香濃嘢奶味,喞嚟個口融化嘅感覺真喺正!隔籬桌嘅街坊都忍唔住偷瞄兩眼,抵讚!而家講到抹茶紅豆奶凍啦,入口嘅感覺好出色,搽茶夠哂重,嗰啲紅豆煮得好㬹唔㬹身到不得了,好食到停唔到口啊!😘心太軟配雪糕真喺賞心悅目到一個點,心太軟嘅溶岩朱古力🍫,暖笠笠流哂出嚟,啖啖都係幸福感滿載,彩色珠珠點綴得啱哂,風味無得輸。嗌咗杯白雪我真喺大開眼界,好有層次感,杯杯都係新鮮芒果肉🥭,冰涼涼嘅奶凍,西米露,忌廉汁配埋芒果雪糕,話晒都係咁滑咁香,食完仲掛住晒。點個朱古力窩夫拌雪糕,呢個真喺考功夫,切嘅時候驚心動魄,但食落真喺分分鐘抵死,窩夫香脆,朱古力濃與雪糕完美結合,真係乜都值得!嚟到糖宮,見到門口三隻貓貓🐱已經先溫暖哂心房,華華嘅阿華田雪糕同奶凍真喺濃得嚟橫嘅感覺。椰汁西米露配阿華田,兩兩相遇,唔講自己食過真喺唔知咩叫美妙搭配!食完凍版椰皇燉蛋白,上面個焦糖啪嗲咁脆,每一口都好似食緊甜品天堂,真喺心满意足,望住貓貓,呢一餐,真

嚟到糖宮,見到門口三隻貓貓🐱已經先溫暖哂心房,華華嘅阿華田雪糕同奶凍真喺濃得嚟橫嘅感覺。椰汁西米露配阿華田,兩兩相遇,唔講自己食過真喺唔知咩叫美妙搭配!食完凍版椰皇燉蛋白,上面個焦糖啪嗲咁脆,每一口都好似食緊甜品天堂,真喺心满意足,望住貓貓,呢一餐,真係咩都值晒!🥰
2023-12-10 117 瀏覽
夜晚黎一班朋友食,坐出面,個位好黑,見隔離枱有人走,想轉隔一張光d 嘅坐,店員話落左單唔比轉,自己搬野都唔唔得,話會搞亂d枱號,最後全程摸黑咁食,谷鬼氣!其實又唔係調好遠,點解唔比人調!我真係唔會再去,食野都受氣!
2023-12-09 86 瀏覽
我自己想心情愉快就要品嚐著甜品!有間位於大圍的甜品店甜品做得好用心,環境舒服,店內外都有座位的,而且仲有可愛貓貓🐱 店長看顧店舖,愛貓的我都好喜歡🧡 D24榴連拿破倫身為榴連控的我都愛不釋手,即叫即製香味四溢的榴連肉使人垂涎三尺,加上鬆脆拿破倫口感豐富!椰皇燉蛋白 熱食的椰皇蛋白口感軟綿綿,每一口椰香味,蛋白夠香滑!清新甜蜜滋味!中式木瓜雪耳糖水中式糖水都水準不錯👍有豐富膠原雪耳木瓜滋潤養生!糖宮甜品專門店 地址: 大圍積信街61號地舖
我自己想心情愉快就要品嚐著甜品!

有間位於大圍的甜品甜品做得好用心,環境舒服,店內外都有座位的,而且仲有可愛貓貓🐱 店長看顧店舖,愛貓的我都好喜歡🧡

D24榴連拿破倫

椰皇燉蛋白

中式木瓜雪耳糖水
中式糖水都水準不錯👍有豐富膠原雪耳木瓜滋潤養生!

糖宮甜品專門店
地址: 大圍積信街61號地舖

2023-11-22 85 瀏覽
店員一放低碗薑汁小丸子 我地見得咁少薑汁 連埋小丸子先到個細碗嘅一半高度 已經忍唔住講咁少嘅 係咪畢少左下 但店員當聽唔到繼續走左去 $32 但比碗咁嘅份量嘅薑汁小丸子 真係幾離譜下 其他甜品叫左紫米紅豆沙 & 芒滋枝普通無特別 份量偏少應該唔會再有下次
店員一放低碗薑汁小丸子 我地見得咁少薑汁
真係幾離譜下
其他甜品叫左紫米紅豆沙 & 芒滋枝
普通無特別 份量偏少
應該唔會再有下次
佛系芋圓($38)有時去糖水舖,真係唔知嗌乜好🤣呢個佛系芋圓就有晒所有甜品選項,所以就同朋友一人叫左一碗有地瓜圓、芋圓、紫薯圓、紅豆、小丸子、仙草、雪糕(cookies n creme口味)當然唔係所有圓都好有味,惟獨地瓜圓係真係有番薯味。糖水底有椰漿,食完成碗其實都飽左🤣如果諗唔到食咩,可以點呢個佛系芋圓,唔洗諗🤣Btw, 當日有見到貓店長😸
佛系芋圓($38)

有時去糖水舖,真係唔知嗌乜好🤣
呢個佛系芋圓就有晒所有甜品選項,所以就同朋友一人叫左一碗
當然唔係所有圓都好有味,惟獨地瓜圓係真係有番薯味。
糖水底有椰漿,食完成碗其實都飽左🤣
如果諗唔到食咩,可以點呢個佛系芋圓,唔洗諗🤣
Btw, 當日有見到貓店長😸
佛系芋圓
佛系芋圓
2023-10-02 97 瀏覽
食咗咁多次宵夜糖水,今日第一次晏晝過嚟試吓下午茶,點知令人大失所望🥲🥲本身諗住食朱古力窩夫伴雪糕,見到加多10幾蚊就可以配埋嘢飲(可以揀黑牛、白馬、芒冰冰、椰皇水、菠冰冰),見佢咁抵,所以揀咗食下午茶餐,唔係散叫。點知我哋嗌咗黑牛,送過嚟嘅時候淨係一罐可樂同埋一杯冰再加少少蒟蒻,完全唔見咗雪糕蹤影,嗰陣時以為個夥計唔記得咗放雪糕,所以同佢講返。結果!佢話下午茶餐黑牛係冇雪糕🤨🤨我嗰一下O左嘴,如果佢冇雪糕嘅話,係咪應該寫返清楚啲唔係叫黑牛而係可樂呢,因為餐牌有寫到黑牛係咪有包括朱古力雪糕同可樂,咁樣好容易俾人誤會黑牛跟下午茶餐係有埋雪糕。如果我知道係冇雪糕嘅話,我就唔會加10幾蚊飲杯可樂☹️☹️☹️另外,我哋開咗幾份窩夫,但係其中一份疑似漏單,然後我哋另外兩份食完,個夥計先出到最後一份窩夫出嚟,但係經過咗我哋呢一枱,俾咗另一台遲我哋好多入嚟嘅家庭食。當我見到之後,我哋就問佢係咪比錯咗,佢先至發現送錯咗,然後又要重新等佢整過另一份……係整嘅過程中佢又整錯咗另一隻口味俾我哋,最後都係問我哋介唔介意食呢一隻口味…總而言之,今次體驗極差,亦都警惕大家黑牛係冇雪糕嘅概念!!🙂🙂🙂

結果!佢話下午茶餐黑牛係冇雪糕🤨🤨

2023-09-30 98 瀏覽
睇圖 就知道 出錯 啦又無 士多啤梨 🍓 又無藍莓 🫐最重要 連加 朱古力 🍫 雪糕都唔知 樓上室內有冷氣 都叫人地介唔介意 坐路邊 熱死咩大把位淨 都要求客人逼二人細枱服務、 禮貌 可以 改善 多啲
睇圖 就知道 出錯 啦

又無 士多啤梨 🍓 又無藍莓 🫐

最重要 連加 朱古力 🍫 雪糕都唔知

樓上室內有冷氣 都叫人地介唔介意 坐路邊 熱死咩

大把位淨 都要求客人逼二人細枱

服務、 禮貌 可以 改善 多啲

2023-09-30
  • 朱古力心太軟伴雪糕
2023-09-09 123 瀏覽
今日係大圍食完飯,同朋友仔去埋大圍最hit嘅圍坊行街,好似爭左個甜品先夠完美,所以突登黎宜到食,我地兩個都係鐘意榴槤嘅人,所以當然叫榴槤野啦榴槤椰椰(凍)配榴槤雪糕 ($68)宜個其實係椰王燉蛋白入面有榴槤肉同小丸子另配榴槤雪糕,榴槤肉都好多,椰王又好厚肉,榴槤雪糕都好濃榴槤味好滿足邪榴丸(芋圓榴槤飄香)(凍) ($56)宜碗係椰王入面榴槤西米露做底,都係有榴槤雪糕,唔同嘅係宜碗多d榴槤肉同有芋圓地瓜圓,我覺得地瓜圓比較出色,一咬落去已經好香蕃薯味,好好食我食嘅途中已經周圍望睇下見唔見到宜到出名嘅貓店長,但搵極都唔見佢地,最後俾錢個陣發現原來佢地有保護色,其中有隻一直都係門口瞓緊,另一隻就係收銀位瞓,第3隻就真係唔見佢,
榴槤椰椰(凍)配榴槤雪糕 ($68)
邪榴丸(芋圓榴槤飄香)(凍) ($56)
2023-08-30 94 瀏覽
店舖有三隻貓貓,有時仲會坐係你隔離陪你食😻😻。✨阿華田奶涷,阿華田味香濃不膩,奶凍質地嫩滑,配埋胚芽口感一流✨糖不甩即叫即製,黐上花生粉、芝麻粉同砂糖,煙煙韌韌好好食
店舖有三隻貓貓,有時仲會坐係你隔離陪你食😻😻。

✨糖不甩即叫即製,黐上花生粉、芝麻粉同砂糖,煙煙韌韌好好食
2023-07-22
  • 糖不甩
2023-08-15 126 瀏覽
行經大圍, 好想試一試甜品, 卻被貓店長的甜品店吸引了。 就算是外賣, 都要試下啦💕。 (5⭐️最高)椰皇燉蛋白(熱)(5⭐️)$58好幼滑, 熱暖暖地, 入口即溶🤩, 我仲食埋內裡既椰肉, 非常有咬口, 而且爽甜🤩阿華田奶凍(5⭐️)$34奶味濃郁, 而且層次分明, 阿華田在面層, 而底層有香滑奶凍, 甜度適中😘😘。 好味抹茶紅豆奶凍(5⭐️)$36搽茶味比較偏重🤤, 而且紅豆🫘煮得好冧身, 同樣層次分明, 而且入口即溶化😍。朱古力心太軟伴雪糕(曲奇、綠茶雪糕)(5⭐️)$60心太軟焗得岩岩好, 朱古力味濃, 而且做到流心效果。 面上加了彩色珠珠, 外觀非常吸引。 有雲呢拿、朱古力🍫、曲奇🍪、芒果🥭及綠茶🍵5款雪糕可以選擇。 我最喜食綠茶味, 茶味濃而幼滑😍nice.

椰皇燉蛋白(熱)(5⭐️)$58

曲奇、綠茶雪糕

阿華田奶凍
曲奇、綠茶雪糕
2023-08-10 72 瀏覽
食物係平民街坊嘅質素唔會太伏,款式都多,但味道唔會令人印象深刻反而店舖就以貓貓為招徠如果大家喜歡貓,建議坐地下個層貓貓通常會在地下嗰層徘徊,不時會跳上沙發,幸運的話,客人就可以邊食糖水邊摸貓

食物係平民街坊嘅質素
唔會太伏,款式都多,但味道唔會令人印象深刻

反而店舖就以貓貓為招徠

2023-07-31 118 瀏覽
同朋友去完圍方朝聖,諗住係大圍食個甜品完結一天,點知 超失望🥲同朋友點了一份心太軟併雪糕及菠蘿🍍拿破崙首先雪糕不好吃🤣 都不緊要,但是心太軟的重點就是中間有朱古力溶液,才能叫心太軟吧?救命 滿懷希望地用匙羹把它打開Whattttt? 完全是實心的朱古力蛋糕一件🥺💔而且還沒有多香濃的朱古力味😵‍💫暈了菠蘿拿破崙的菠蘿肉ok 有微燒過 有點心機在拿破崙是微溫的 挻有牛油的香氣但是真的太乾了建議可以落一啲該水果嘅汁希望可以改善一下食物質素🫠🤣

同朋友點了一份心太軟併雪糕及菠蘿🍍拿破崙
救命 滿懷希望地用匙羹把它打開