2018-01-26 1336 瀏覽
🍽上環 鮨政 🍽午餐(特上政壽司定食$138 & 北海道魚生飯定食$128)好味指數👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻回購指數👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 相約朋友食午餐,本身好想食特上壽司呢個set , 因為有八件壽司和兩件卷物,可以一次過試晒唔同鮮味,十分吸引😍 但係 朋友已經選定這一個,基於為食同埋嘗試多幾款唔同嘅食物嘅前提下,所以我就選擇了魚生飯定食。兩份定食都配有一份沙律、日式蒸蛋和烏冬。沙律的蔬菜十分新鮮,酸酸的很開胃;蒸蛋很香滑頗有蛋香。本來以為定是份量是迷你size,但原來也挺大喎!我是最後才吃烏冬的, 扁身的烏冬沾滿了湯汁,沒浸得過軟, 質素係同出面餐廳賣六七十蚊烏冬係一樣咁好味的。朋友說壽司的魚生質素高、很鮮甜,但三文魚 (跟魚生飯的三文魚比較)有點瘦,overall 性價比高。我們之前也有吃過別家價錢相約的壽司定食,只有味噌湯 而不是烏冬,鮨政的壽司魚生明顯是高一級的檔次,性價比較高。魚生飯每款魚生都有兩件,厚切、新鮮、肥美,海膽香甜 ,新鮮程度媲美在日本當地吃的一樣😋飯是微暖的,米香十足,有少許黏黏度,微暖飯伴著魚生一齊食更可以顯出魚生鮮甜。下次會再過黎食。坊間魚生飯 一般都$150 左右起
🍽上環 鮨政
好味指數👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
回購指數👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

魚生飯每款魚生都有兩件,厚切、新鮮、肥美,海膽香甜 ,新鮮程度媲美在日本當地吃的一樣😋飯是微暖的,米香十足,有少許黏黏度,微暖飯伴著魚生一齊食更可以顯出魚生鮮甜。下次會再過黎食。坊間魚生飯 一般都$150 左右起跳,這裡午餐配埋好味烏冬 都係$128,再加一。滿足😍

題外話:因為要等朋友來到 齊人才可以入坐,差不多一點才有位置,12:20已經全場滿座,之後來的一般都要等15-20分鐘。我12:20 開始排隊,差不多12:45 才到我有位置,因為人齊才可入坐,朋友到來要再多等6、7分鐘才陸續有食客結帳。13:30 食完飯出來,這段時間就應該唔洗等位了。

北海道魚生飯定食
特上政壽司定食