2023-01-21 337 瀏覽
「十和田總本店」一直俾我嘅印象,係 peak hour 唔排隊冇可能入座!呢次去到「十和田」,peak hour 竟然有空位隨時入座,令我哋嚇咗一跳!心諗,「十和田」係咪發生咗咩事被食客放棄,差啲選擇唔幫襯。不過,由於實在要遏止日本嘢口癮,還是光顧「十和田」。 今次用餐經驗,一如以往,刺身食材新鮮、份量不吝嗇,叫人吃得滋味;壽司刺身與醋飯比例適中,而醋飯調味易入口;wasabi 和其他拌餐小食,質素並不馬虎。「十和田」仍是尖沙咀的日本料理好去處。「十和田」壽司拼盤性價比似乎高過單點壽司,喺店務員唔太能夠詳細介紹不同壽司拼盤同異情況下,我哋 order 了「超特選壽司拼盤(配湯、蛋)」。一大片鰻魚,吃得好滿足!各樣刺身,新鮮,無異味。由於二人食量唔算大,多次光顧為咗避免叫太多飯類,一直冇試過「十和田」嘅「三色丼」。是晚胃口不錯,終於一試!色彩繽紛,刺身食材,多吸引!刺身食材在飯上,堆成小山丘。翻開盛載海膽的葉片,可見醋飯面有幾片海苔。下次再來!

各樣刺身,新鮮,無異味。
超特選壽司拼盤

三色丼

刺身食材在飯上,堆成小山丘。

三色丼

翻開盛載海膽的葉片,可見醋飯面有幾片海苔。

下次再來!
三色丼(翻開了盛載海膽的葉片)
2023-01-18
$288.5 (晚餐)
超特選壽司拼盤
三色丼
三色丼(翻開了盛載海膽的葉片)