近年觀塘工商業區真係好大轉變,開左好多新餐廳係工商廈入面,晚上個區仍然人頭湧湧,好熱鬧!對於已經試過晒apm餐廳,又唔想食food court 既情況下,我已經轉戰左工商區個邊好耐了已經第二次黎到掌壽司光顧,食物選擇多了,(個陣第一次幫襯可能新開張,選擇小d), 食材依舊新鮮。抵讚!由於在工商廈區,餐廳地方寬敞,客人自然坐得舒適,而且又冇限制坐幾耐,今時今日係香港寸金尺土嘅地方可以舒舒服服咁食餐飯真係幾奢侈~而且又可以泊車,就算apm行過黎都係5分鐘就到,超方便!Order左2碟前菜雞泡魚干:燒得剛好,唔會乾爭爭,無腥味,配上黑白芝麻增加香味, 沾上沙律醬食更好味。火灸吞拿魚柚子醋沙律: 火灸了外層既吞拿魚,內裡仍然係鮮嫩嘅深紅色,新鮮爽口沙律菜配上柚子汁,整件事好清新開胃之後我地既重頭戲就係原板馬糞海膽帶子刺身時令壽司盛海膽非常鮮甜,唔會有苦味或者臭味,價錢都只係$168,好想encore 再 encore 帶子肉質厚實彈牙又新鮮,而且唔會雪到過凍,完全冇冰硬感壽司盛六點分別有:拖羅,時令海膽,赤身,白蝦, 牡丹蝦,池魚。手握壽司尺寸及飯質軟硬適中,壽司醋唔會過濃,唔會搶去刺身既鮮味

Order左2碟前菜
, 沾上沙律醬食更好味。

火灸 吞拿魚柚子醋沙律

之後我地既重頭戲就係
原板馬糞海膽
帶子刺身
時令壽司

帶子肉質厚實彈牙又新鮮,而且唔會雪到過凍,完全冇冰硬感

刺身同樣款款新鮮,拖羅肥美甘甜,唔會有筋,依家諗起都好想再食

熱食方面,同樣出色
車海老天婦羅:無誇張,第一次係香港食到咁出色既玫婦羅
外層炸粉漿又薄又 脆,內裡既海老鮮甜彈牙,細問之下,原來係用新鮮既蝦炸成,誠意十足,必點菜式

黑毛和牛壽喜燒: 侍應捧著湯底嚟嘅時候已經問到陣陣嘅香味, 連隔離枱都忍唔住望曬過嚟
一打開煲蓋就香氣四溢
湯底裏面有超滑豆腐,金菇,刻左花嘅冬菇,秀珍菇,仲有2,3款不同嘅蔬菜。
店員教我地可以先品嘗下個湯,飲落有蔬菜鮮甜味道,黑毛和牛肥瘦適中,脂肪分佈平均,再配合略帶甜味既湯汁,實在太美味,為我地呢一餐畫上完美句號

呢餐飯實在食得太滿足,下次一定會再返黎幫襯

壽司盛六點
鉛板馬糞海膽,帶子刺身