2023-08-17 68 瀏覽
今晚同爸爸來食七福神,上次來食都應該上年了,都成年冇來食,餐廳質素依然保持到水準,而且仲有勁多唔同食物可以揀,刺身、壽司、小食、炸物、拉麵、飯⋯⋯今晚同爸爸主打壽司刺身晚餐。因為見到menu上好多刺身set或壽司set…十分方便又有唔同組合,方便可以點選,冇煩惱。我地仲點了一客炸蝦天婦羅,有六隻,份量好足,每隻炸蝦天婦羅都炸得金黃香脆,賣相好靚。吃起來外皮的炸粉好香脆,中間的炸蝦肥美肉厚,咬起來口感好厚實,外脆內爽,唔錯唔錯。我們都很喜歡這道天婦羅。另外點了一份刺身set…menu上有幾款唔同組合既刺身拼盤,有唔同既魚生,可因應自己的口味點選。我們是次點的是有半板海膽、三文魚、深海池魚、赤身吞拿魚、甘蝦。整個刺身拼盤賣相好靚,魚生鋪得滿滿的,魚身帶鮮紅,看起來都相當新鮮。而且仲有半板海膽,海膽十分鮮甜,可以就咁食,或者以紫菜包著來吃,都是各有特色,十分好味。魚生都相當鮮甜、肉厚,十分好味。甘蝦又大又爽又鮮甜,啖啖肉,好好味。除了魚生外,拼盤仲有一件飯團,唔錯,可以包著紫菜吃,好好味。除了美味的刺身外,仲點了壽司拼盤,壽司其實都可以散叫,但我跟爸爸為免苦惱揀咩壽司食好,所以便點了18件的
今晚同爸爸來食七福神,上次來食都應該上年了,都成年冇來食,餐廳質素依然保持到水準,而且仲有勁多唔同食物可以揀,刺身壽司、小食、炸物、拉麵、飯⋯⋯

今晚同爸爸主打壽司刺身晚餐。
海老天婦羅

刺身拼盤

18件壽司拼盤

除了美味的刺身外,仲點了壽司拼盤,壽司其實都可以散叫,但我跟爸爸為免苦惱揀咩壽司食好,所以便點了18件的壽司組合。咁樣兩個人食岩岩好。是日的18件壽司有三文魚、赤身吞拿魚、赤貝、八爪魚、池魚、玉子、炸蝦卷。
件件壽司都相當出色,因為餐廳的食材新鮮,壽司吃起來好鮮甜,好好味。而且又多種類,正。
另外炸蝦卷都相當惹味,炸蝦炸的金黃香脆,以飯粒包裹著,口感一流,又軟熟又香熟,上面仲鋪上了蟹籽跟沙律醬,豐富。
餐廳的食物真係太多,每次都來好想試,但可惜胃容量有限,期待下次來再食其他唔同食物。
2023-08-13
海老天婦羅