2020-11-26 152 瀏覽
Lunch hour 係中環搵食,一般都要過百。咁啱去到蔡瀾越南粉,原來佢嘅普通麵食平均大約七、八十蚊(另設加一),不過佢就冇嘢飲跟餐。餐廳分為兩層,兩層都有座位,而下層包括開放式廚房,可以一眼望晒廚房(但COVID19關係,我怕佢嘅衛生)。入座後,店員會俾一杯細細杯嘅羅漢果水你,有淡淡嘅羅漢果,不過唔係人人都鍾意😂。生牛肉湯河粉 $88 (加一)湯河上佈滿芫茜,芫茜下面就係生牛肉,牛肉上檯時仍然帶啲粉紅色,幾靚。生牛肉片切成薄片,唔會因太厚而變韌身; 另外,被熱湯浸一浸後就變色,証明湯底夠熱。湯底應該牛肉熬製,味道鮮甜,唔會過鹹。河粉係正常味道,唔會話煮到一patpat咁。不過,最好嘅係佢可以任加河粉(一小碗為一份)😂,岩哂大食嘅朋友,唔使怕食唔飽。 除此以外,湯河會配上一杯芽菜,但由於芽菜冇被湯浸過,而我本身唔太鍾意食生芽菜味,我自己就唔加晒成杯芽菜。基本嚟講,當佢係間普通嘅越南粉麵舖,呢個價錢係中環都算中規中矩,但就唔好話期望太高?!我覺得佢整體ok嘅同個湯底鮮甜,而其他配菜就一般(試過牛丸)。

生牛肉湯河粉 $88 (加一)
生牛肉湯河粉

2020-11-23