2024-01-22 702 瀏覽
話說這次我去咗一間名氣響噹噹嘅飲茶樓試下佢哋家嘅點心,好期待㗎!一落座,添喜心水嘅鳳爪就先上咗桌,啖啖入味,腍滑得嚟又冇失嗰份香口,真係一流!再嚟就係嗰碟金黃可口嘅煎蘿蔔糕,外皮脆卜卜,裡面又細膩得滑;真係好夾呢!鹹香鹹香嘅,一口接一口,停唔到口。講起蝦餃王,一啖咬落去,蝦肉彈牙得嚟又鮮甜,皮兒薄透光,可以睇到裡面整隻蝦擺嘅明晃晃,揪心!小籠包呢,一咬開汁兒就四濺,肉餡鮮美得令人一嘆服。至於個人最愛嘅腸粉,滑溜溜又富有彈性,搭埋醬汁嘅鹹香,簡直絕配無雙!飲茶嘅環境唔錯,寬敞嗮,加上幾杯香濃嘅茶,仲有啲什麼好求呢?最後,個甜品燉奶真係錦上添花, creamy嘅口感加上淡淡嘅甜,啱啱好完美收官。呢次食得好開心,下次仲會再嚟揾佢呢些“飲茶小寶”仔仔!🥢🍵🥠