2024-04-26 7 瀏覽
今日嚟到尖沙咀覓食,響眾多選擇下,揀咗呢間位於樂道23号嘅亞當麵館,舖面雖然不算好大,但整潔有序,座位闊落,讓食客可以舒舒服服品嚐。這家店以車仔麵為主打,另有售賣特色小食,在點餐時提供了多樣的選擇。見到餐單有好幾款小食都有興趣,我們索性點1碗車仔麵,再點幾款小食品嚐。我們點咗招牌秘制鹵水什錦麵,有8款餸之多,有豬大腸、生腸、豬耳、金錢肚、雞腎、雞中亦、日本溏心蛋同腩肉,特別要讚系佢嘅腩肉,好耐無食過好爽嘅腩肉,肉質肥瘦均勻,豬耳嘅軟骨口感好,平時少食內臟,但見洗得好乾淨,忍唔住品嚐一下,豬肉味濃,加埋老闆自家製辣椒油,不得了、無得輸。。廚師煮麵的功夫了得!麵條彈牙有嚼勁,湯底充滿濃郁嘅肉骨味道。小食方面,點了店家推薦的金沙脆皮牛坑腩、泰式鳳爪、咖哩魷魚、椒鹽八爪魚仔。幾款小食各有特式,牛坑腩外層酥脆,濃濃嘅咸蛋包裹住牛坑腩,多重口感結合。椒鹽八爪魚咀有咬勁,椒鹽很惹味。泰式鳳爪用咗洋蔥作為配菜,辣味很輕微,甜酸適中,剛好平衡咗煎炸食物嘅油膩感。

秘製滷水什拼麵(八款餸)
金沙脆皮牛坑腩
咖喱魷魚
滋味泰式鳳爪
椒鹽八爪魚咀
2024-04-26
秘製滷水什拼麵(八款餸)
金沙脆皮牛坑腩
咖喱魷魚