2021-03-09 126 瀏覽
今日老公過咗去荃灣嗰邊見客,其實荃灣嗰邊有好多好嘢食,所以順勢約埋喺荃灣食飯。記得路德圍呢頭有好多餐廳,今次就過嚟呢邊覓食⋯經過樓下冰室,見到有我至愛嘅紅豆冰,又有瑞士雞翼,所以就入咗去試吓。呢間冰室,裝修風格偏向懷舊風,擺放咗不少懷舊物品⋯打開個Menu睇睇,都幾多食物選擇,價錢就同普遍嘅茶記差唔多。今次我哋叫咗招牌胡椒豬肚滑雞泡飯、厚切豬扒拼煎雙蛋飯、瑞士雞翼、紅綠椰冰同忌廉紅豆冰。厚切豬扒拼煎雙蛋飯,塊豬扒唔錯,厚實嘅肉質柔嫩入味,加埋流心蛋,撈埋啲飯一齊食真係好正!呢排天氣潮濕,食返個胡椒豬肚滑雞泡飯健脾暖胃。呢個泡飯除咗有爽口嘅豬肚同嫩滑嘅雞件之外,仲有支竹、鹹酸菜、白果、津白、唐芹⋯非常足料!先試啖湯,味道鮮美濃郁,但又唔會膩口,不愧為招牌菜之一。輪到呢度嘅招牌瑞士雞翼,呢度嘅瑞士雞翼真係絕對唔馬虎。首先係用雞全翼,雞翼烹煮嘅火候控制適中,每隻雞翼都可以做到皮爽肉嫩,而且仲好入味,必食推介!最後講返兩杯飲品,先講杯邪惡忌廉紅豆冰,喺紅豆冰嘅基礎上,加上滑滑嘅忌廉增加咗紅豆冰嘅滑度同奶香,真係十級邪惡!杯紅綠椰冰平時係冰室好少見,點知真係有驚喜,正!佢個蕃茄濃湯又係招牌之一,

厚切豬扒拼煎雙蛋飯

招牌胡椒豬肚滑雞泡飯

招牌瑞士雞翼

忌廉紅豆冰
紅綠椰冰

佢個蕃茄濃湯又係招牌之一,下次可以去試埋佢😋

整體佢個食物質素幾好,而且價錢適中,值得推介!
2021-03-08
厚切豬扒拼煎雙蛋飯