2019-02-11 60 瀏覽
嚟到旺角行街食晚餐,我同男朋友去左試呢間越南菜Le Viet。柚子海鮮沙律,酸酸甜甜好開胃,做前菜岩曬,有腰果、大蝦、蜆、魷魚,都算系材料豐富,對得住佢既價錢,咁岩想食啲清清地既野,岩曬呀!呢個特別火車頭河粉都算系佢既推薦菜式之一,原本我都覺得食碗粉,呢個價錢有啲小貴,但當佢嚟左之後,我發現佢個牛腩系入口即化,勁林,唔同平時茶記食戈啲,真心勁正,啲丸又甜又多汁,碗粉又夠熱,白蘿蔔又淋又入味,絕對系一碗好食既河粉!重頭戲系牛油焗大頭蝦,一嚟到見佢咁大隻真系好surprise,食落啖啖肉真系勁有滿足感!啲蝦膏又多又鮮甜,同埋好香牛油味,簡直一流!唯一唔太好既係,侍應太少,人手完全唔夠,想斟杯水都舉成分鐘手先有人埋黎。要改善下!

呢個特別火車頭河粉
特別火車頭河粉

重頭戲系牛油焗大頭蝦,
牛油焗大頭蝦
簡直一流!