2018-12-05 6029 瀏覽
嗰日行開中環,同MR. C經過見食家蔡瀾開既越南pho,雖然都有人排隊,但眼見都是大約10多個人左右,唔算太誇張,就決定試下啦!其實佢哋安排得唔錯,孕婦小朋友都可以優先入座。而我同Mr. C都等咗不用20分鐘便可以進場。入面有兩層,環境裝修簡潔,感覺都算舒適。店內自製河粉,玻璃窗/half open kitchen 可以睇到師傅們係裏面努力整野食。我叫咗生牛肉+牛腩越南牛肉河、Mr.C 就叫咗生牛肉+金錢腱牛肉河粉。另外再叫咗個炸春卷。生牛肉+牛腩越南牛肉河 HK$68(唔好意思,我全走葱。。。)食越南粉,最緊要個湯。雖然我全走葱類既,本身都預咗個賣相會好“dry”咁樣。但當呢碗pho上檯嗰時,個人真係有點質疑,因爲同出面其他pho比較,真係好清。先試試味道,湯清甜帶點牛骨香,又唔錯喔!生牛肉不肥而且夠軟嫩,而牛腩切法比較特別,肥瘦適中,好有口感!河粉份量大小適中, 餐廳好大方,大食量既人可以免費添粉。不過唯一唔滿足既係佢serve河粉而唔係金邊粉。生牛肉+金錢腱牛肉河粉 HK$68金錢腱都好好味!不過我自己都係中意牛腩多啲。炸春卷 Hk$48越南春卷外脆內軟,熱辣辣!用生菜包住食加魚

入面有兩層,環境裝修簡潔,感覺都算舒適。

生牛肉+牛腩越南牛肉河 HK$68
生牛肉+牛腩越南牛肉河

(唔好意思,我全走葱。。。)

生牛肉+金錢腱牛肉河粉 HK$68
生牛肉+金錢腱牛肉河粉
金錢腱都好好味!不過我自己都係中意牛腩多啲。

炸春卷 Hk$48

炸春卷

越南春卷外脆內軟,熱辣辣!用生菜包住食加魚露食好正。

我覺得中環呢到呢個價錢算抵食,especially 男人大食既話可以免費加粉!真係唔錯!
唯一係呢個pho唔算十分authentic越南粉,不過就幾適合香港人口味。
生牛肉+牛腩越南牛肉河
生牛肉+金錢腱牛肉河粉