餐廳: 雅 ‧悠蔬食
資訊:

2023-12-01 1484 瀏覽
今日同媽咪出尖沙咀,聽朋友介紹有一間幾精緻嘅新派素菜館,媽咪一定鍾意~就帶佢嚟試下啦!一入門口你完全唔會覺得佢係素菜館,同印象中嘅裝潢完全唔同,感覺似西餐廳~🤭🥰店舖內以紫色同白色為主調,感覺優雅舒適~☺️店員非常有禮貌,安排座位後就點菜~媽咪話下晝食得好飽,所以我哋先叫一個套餐,再加少少嘢啦!好彩只係叫一個晚餐,原來份量都非常多,包括兩個前菜小食、一個湯、一個手捲、一個主菜同埋一個甜品。兩個前菜係藜麥野菜松子薯球同鹵水花菇毛豆百葉豆腐~作為開胃菜真係好啱!鹵水豆腐配毛豆十分入味,三扒兩撥就食曬咁濟!🤭😝媽咪揀咗香芒牛油果苜蓿芽手捲,兩塊紫菜非常脆口,一上枱就要即刻享用啦~唔係淋咗就唔好食啦!姬松茸竹笙黃耳百合燉湯非常好飲!!🥰😍因為燉湯湯汁好清,但係姬松茸嘅香氣四溢,好好飲!主菜叫咗羊肚菌蘿蔔黃耳炆素腩配羽衣甘藍菜飯,真係好入味!而且素腩質感好有咬口,羽衣甘藍菜飯都好香!加多一個炒素翅,已經十分滿足!甜品升級咗做「紫脆金迷」,根本上係一杯香芋芭菲~入面除咗香芋雪糕,仲有草莓、金栗、麻薯、奇亞籽同哈密瓜粒,配埋雪糕忌廉仲有兩塊脆片,媽咪話食得好開心!🥰🥰👍🏻💝

紫脆金迷

2023-11-30