📌 雲家小鍋米線 📍 荃灣沙咀道328號328廣場地下G01舖(鹹田街聖方濟中學對面)☎️ 24395767*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*荃灣有好幾間米線店,其中雲家都可以話係數一數二。成日都會喺米線關注組見到人讚。之前佢哋停咗堂食,依家開番,我就搵時間過黎試下。💫雲家米線($5️⃣8️⃣)呢款勁多餸!腐竹、雞絲、冬菇、雞翼、魚春卷、螺旋草、腸仔、韭菜、芽菜、酸菜、芫荽、蔥。樣樣都啱我食又唔洗諗。啱晒有重度選擇困難症嘅我。咁多餸都只係$58,仲要分量勁多勁大碗。個presentation 都好用心,排到靚靚整整齊齊。張相我係照實物出,絕對無自己執過啲餸!湯底唔咸,酸辣好平衡,無偏重一邊。幼身米線夾起好動L,入口彈牙剛剛好,腍度適中;冬菇有成三舊仲要好厚身;魚春卷好彈牙;豉油雞翼肉質結實,醃得夠入味;雞絲好幼細,吸晒湯嘅精華好好味;螺旋草口感像海草,好細嫩好爽口;仲有大量配菜,每一啖都有餸,非常豐富大滿足!💫涼拌墨魚頭($4️⃣3️⃣)菜單上呢款小食係店家自信到印有手指公👍🏻,同埋見隔離兩枱都有叫,咁梗係唔好錯過跟隊嗌啦!依? 真係好食喎,我覺得稱得上必食之選。墨魚食落口感滑得黎好
☎️ 24395767

*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*

💫雲家米線($5️⃣8️⃣)

雲家米線

💫涼拌墨魚頭($4️⃣3️⃣)

菜單上呢款小食係店家自信到印有手指公👍🏻,同埋見隔離兩枱都有叫,咁梗係唔好錯過跟隊嗌啦!依? 真係好食喎,我覺得稱得上必食之選。墨魚食落口感滑得黎好爽脆彈牙,伴咗脆脆嘅蒜蓉同醬汁,辣辣地,另有酸汁,點埋一齊食好惹味。真係勁推薦呢款小食!

涼伴墨魚頭

💫蒜泥白肉($3️⃣9️⃣)

白肉切到好薄身,肥瘦勻稱,碟底辣油,白肉置中間,上層再舖滿非常香濃嘅蒜蓉同醬汁,好重口味好滿足。$39一碟超多塊,勁抵食!

蒜泥白肉

知道雲家個豬頸肉都有手指公👍🏻,可惜果日賣晒喇。有機會一定會再去encore 同埋食豬頸肉!

整體好食指數:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑(8/10)

*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*
2022-04-04