2021-11-28 1547 瀏覽
三年前食過Captain’s House位於灣仔既分店,今日朋友請我食埋Captain’s House既尖沙咀分店,Iconic既海鮮袋係一定必叫!- 爆谷蝦每粒蝦大約爆谷咁大,外表炸到金黃香脆,入面蝦肉仍然爽口彈牙👍🏻。餐廳附送三個醬汁包括沙律醬、茄汁同芥茉醬。我認為沙律醬加芥茉醬同爆谷蝦最夾!- Seafood Platter 三款海鮮包括海蝦、青口同活蜆,每款各十隻。至於醬汁就三揀一,我地揀左卡薑蒜蓉汁。上菜時候職員會將海鮮袋搖動,令所有海鮮都均勻地沾上醬汁😝。職員一打開海鮮袋已經聞到強烈既蒜香味,食落仍然嘗到蒜香味,辣度中等。入面仲有其他配料例如薯仔、腸仔、粟米等等,非常豐富😋。- 白酒煮活蜆扁意大利粉意粉上面舖滿大蜆,白酒同蜆可謂完美配搭,蜆入口鮮甜食落無沙,不過意粉略嫌硬身左少少。Kiwi Garden 同Lychee Meet Roselle 都係餐廳Rainbow系列既mocktail。入面有好多水果粒,平時屋企人話每日都要食一次水果,今次飲呢杯mocktail當食咗水果!另外味道唔算太甜。- 蘋果批配雪糕蘋果餡料好多,外層非常酥脆。甜度適中,加埋雲呢拿雪糕非常幸福🥰總

- 爆谷蝦
Popcorn  Shrimp

- Seafood Platter

Seafood  Platter  A

- 白酒煮活蜆扁意大利粉
Clams  Linguine

- 蘋果批配雪糕
Apple  Pie  with  Ice  Cream

總括而言,餐廳嘅shake shake海鮮袋依然保持水準!爆谷蝦亦好味。至於意粉同蘋果批不過不失。
2021-11-25
Popcorn  Shrimp