2019-08-15 58 瀏覽
今日同朋友喺澳門玩完返嚟,搭完船見有啲口乾,就想食啲濕濕地嘅嘢,經過見到呢間拉麵店,就入左去食。餐廳嘅裝修都幾特別,天花板更有一隻蝦嘅圖案,用嚟突顯餐廳招牌嘅海老湯底。我同朋友都叫咗味增叉燒蝦濃湯拉麵,因為見佢既海老風味指數係最高嗰個。另外我地亦都加多咗個煎蝦餃子做小食。等左大約5分鐘左右,味增叉燒蝦濃湯拉麵就黎到了。拉麵份量都幾大,擺盤精美,望落見到有櫻花蝦、糖心蛋同埋叉燒等嘅食物。湯底閒落十分香,陣陣海老風味撲鼻而來。先飲咗一啖湯底,先來己有濃烈嘅味增味,然後海老嘅風味就漸漸透出來。緣屋拉麵係黎自札幌既拉面店,所以麵質亦自然比較粗身,有咬口。叉燒方面有5片叉燒,每塊叉燒都肥瘦均勻,十分入味,而且唔會太薄,好正!個人好鐘意佢既櫻花蝦,食面既時候增加左口感,帶出另一翻風味。煎蝦餃子亦都幾好食,皮很薄,入面有肉汁,面頭亦有櫻花蝦,增強左口感。整體黎講,呢餐我同我朋友都覺得十分好吃。

味增叉燒蝦濃湯拉麵

煎蝦餃子

整體黎講,呢餐我同我朋友都覺得十分好吃。
味增叉燒蝦濃湯拉麵
煎蝦餃子