2023-12-06 88 瀏覽
朋友介紹我食呢間鐵板燒,見到最近做緊八五折,一於食返餐好嘅🤪第一次食鐵板燒以為會好多油煙,一上到去見到個環境舒服同乾淨,仲望住個海景添。 ❤️前菜 汁煮八爪魚師傅好細心叫我哋最後先食嗰個白蘿蔔,食到最後就知點解啦。 本身八爪魚煮得好林, 而且好入味,而且亦食得出佢嘅鮮味。 至於白蘿蔔,吸晒湯底嘅味道偏濃郁,如果一開頭食嘅話就食唔到八爪魚嘅鮮味。 刺身鰆魚紫蘇葉汁第一次食鰆魚 , 味道鮮甜! 師傅喺上邊燒咗燒,有少少炭燒味而且燒一燒油香飄晒出嚟,配合左上面嘅紫蘇葉汁同埋蔥花, 中和左燒魚油嘅膩,食落去反而再將鰆魚嘅鮮味帶出來。沙巴虎蝦虎蝦非常彈牙, 而且本身師傅在蝦膏煮一煮。再將佢變成醬汁淋上去, 食落去蝦膏濃郁,蝦身鮮甜。 再加少少檸檬汁中和下個油膩感。 帆立貝配鮮海苔 特色原來帆立貝下面嘅小湯底係用日本新鮮海苔整出嚟,再加埋本身帆立貝用牛油炒,湯底有少少creamy 但亦都好清新。 再加埋上面嘅三文魚子,咬落去鹹鹹地又有口感。整體睇得出道菜好花心思,味道亦配合得好好。香煎鵝肝伴藍莓醬 ❤️👍🏻食落去鵝肝仲係脆面,油脂非常豐富,一啲都唔腥。加埋自家製藍莓醬解下膩啱啱好。上面有兩粒日本黑豆

前菜 汁煮八爪魚

刺身
鰆魚紫蘇葉汁

沙巴虎蝦

帆立貝配鮮海苔 特色

香煎鵝肝伴藍莓醬 ❤️👍🏻
食落去鵝肝仲係脆面,油脂非常豐富,一啲都唔腥。加埋自家製藍莓醬解下膩啱啱好。上面有兩粒日本黑豆,食落去非常甜,而且咬落去嘅口感軟綿綿, 超級好食。 再問師父佢先話原來係用甘露嘅煮法,即係不斷用糖水煲完再煲,所以食落去先會咁軟綿綿同埋甜。 本身藍莓醬中和左鵝肝嘅油膩,最後再食埋粒黑豆,好滿足!

美國牛柳 厚燒薄燒各一
我個人鍾意薄燒多啲,薄燒裏面包咗好多青蔥,咬落去又香同青蔥配合得好好,牛肉口感非常軟熟。

炒什菜 日本調味醬
日本調味醬好特別,咬落去隨後之餘唔辣。 鹹鹹地有啲似香港XO醬,撈埋個菜食一流。
2023-12-05
  • 香煎鵝肝伴藍莓醬