CHEF STAGE de Eddy Chu

2016-06-01 3310 瀏覽
朋友介紹之下 同男朋友去左呢間西餐廳到食飯呢到最特別既地方就係可以高處睇到「海景」入夜後景色更加浪漫!餐牌第一頁就係6-course tasting set dinner menu (HKD498)如果唔鐘意煩既朋友 我都好推薦叫呢個dinner set 只係main course要自己簡 其他都set好冷食日本磯煮鮑魚配凍鮮蝦 Braised Japanese Abalone and Cold Prawn第一道菜已經好有驚喜 鮑魚比想像中大隻 而且好厚肉 真係啖啖肉架!鮮蝦亦都好鮮甜黑松露蘑菇湯 Mushroom and Black Truffle Soup呢個湯比一般既湯稀身但黑松露既味道仍然香濃再加上餐廳將蘑菇切碎 令個湯好有口感蟹肉蘑菇日本年糕 Sauteed Rice Cake in Crab Meat & Mushroom Cream Sauce 呢間餐廳既fusion菜都幾出色同有創意日本年糕好有咬口 再配上蟹肉蘑菇忌廉汁 味道好夾!燒牛脷配日本蜜糖芥辣 Grilled OX-Tongue, Wasabi and Honey Sauce最鐘意道係呢道菜!燒牛脷相當惹味 而
朋友介紹之下 同男朋友去左呢間西餐廳到食飯
呢到最特別既地方就係可以高處睇到「海景」
入夜後景色更加浪漫!
如果唔鐘意煩既朋友 我都好推薦叫呢個dinner set
只係main course要自己簡 其他都set好
冷食日本磯煮鮑魚配凍鮮蝦
第一道菜已經好有驚喜
鮑魚比想像中大隻 而且好厚肉 真係啖啖肉架!
鮮蝦亦都好鮮甜

黑松露蘑菇湯
呢個湯比一般既湯稀身
但黑松露既味道仍然香濃
再加上餐廳將蘑菇切碎 令個湯好有口感

蟹肉蘑菇日本年糕
呢間餐廳既fusion菜都幾出色同有創意
日本年糕好有咬口 再配上蟹肉蘑菇忌廉汁 味道好夾!

燒牛脷配日本蜜糖芥辣
最鐘意道係呢道菜!
燒牛脷相當惹味 而且外脆內嫩
再配上Wasabi同蜜糖汁真係好好味!

香燒澳洲羊鞍 Roasted Australia Rack of Lamb
香燒澳洲羊鞍
香燒澳洲羊鞍
羊鞍我叫左「五成熟」
羊鞍既香味好濃郁 肉汁亦都相當豐富
唔點配上既汁已經好濃味!
藍莓芝士蛋糕 Blueberry Cheese Cake
藍莓芝士蛋糕