2021-09-22 851 瀏覽
堅尼地城不嬲都有好多環境又好,食物質素又高嘅餐廳。今日嘅食呢間係海旁嘅法國菜,望住個海景食晚餐。餐廳提供一個六道菜嘅dinner set,我個朋友一人叫咗一個,可以試吓唔同嘅沙律同前菜。首先嚟嘅餐前麵包,我好欣賞餐廳整到非常熱,一搽牛油已經即溶。凱撒沙律同牛油果虎蝦沙律,雖然係普通嘅凱撒沙律,但係加咗鯷魚、煙肉、流心蛋,令到沙律比預計更加豐富。牛油果虎蝦沙律就加咗少少芝士醬,虎蝦亦都輕輕烤過,製作認真。第一道上嘅前菜係雞肝豬肉批,上面擺咗酸瓜平衡口感,再用粗鹽吊味,味道新奇值得一試。香煎魷魚仔配西班牙肉腸,鮮甜嘅魷魚同辣肉腸味道非常配合,開胃之選。法式煎田雞腿,如果你克服到心理障礙嘅話,田雞腿其實比雞髀更加啖啖肉,肉質更加鮮嫩,餐廳亦都煎到好香。前菜當然唔少得典型嘅法式香草焗田螺配薯蓉啦,田螺好彈牙有咬口,薯蓉亦都煮到好creamy。是日餐湯係南瓜忌廉湯,餐廳用嘅餐具都會寫上不同嘅法文字句。主菜我哋就叫咗法式烤乳豬同埋炭燒美國特級肉眼扒,兩個主菜都非常有份量,絕對會食得飽。肉眼扒雖然大塊,但係燒得均勻,有少少炭燒焦香味,同時保留到Juicy 嘅肉質同濃烈嘅牛肉味。坦白講我本身以為法式烤

餐前麵包

凱撒沙律

牛油果虎蝦沙律

雞肝豬肉批

香煎魷魚仔配西班牙肉腸

法式煎田雞腿

法式香草焗田螺配薯蓉

南瓜忌廉湯

是日餐湯係南瓜忌廉湯,餐廳用嘅餐具都會寫上不同嘅法文字句。
炭燒美國特級肉眼扒

法式烤乳豬

坦白講我本身以為法式烤乳豬同中式乳豬差唔多
,但相比之下,法式烤乳豬嘅皮會比較脆,甚至有炸過嘅感覺,反而有啲接近德國鹹豬手,仲配有酸菜,但係既唔油膩,又唔重口味,仲保持到濃厚嘅豬肉味。
檸檬撻配士多啤梨雪糕, 可麗露配雲呢拿雪糕

最後嘅甜品,餐廳安排咗可麗露配雲呢拿雪糕同檸檬撻配士多啤梨雪糕。

本身對可麗露嘅期望唔高,因為擔心食落去會好乾,但係蛋糕保持到濕潤之餘,配合雲呢拿雪糕食仲有一涷一熱嘅感覺。

酸酸地嘅檸檬撻配甜甜嘅士多啤梨雪糕,味道好清新,作為甜品做成餐飯嘅總結一流。
2021-09-09
餐前麵包