2020-10-11 207 瀏覽
將軍澳最近開咗好多新餐廳,難得今日周年紀念,就同男朋友嚟咗天晉嘅呢一間西餐廳食晚飯慶祝☺️未入去已經覺得好似置身於外國一樣嘅感覺,整體感覺好有情調,燈光運用適宜,為夜晚增添不少浪漫嘅氣氛🥳內裏嘅佈置亦很有心思,石牆以及垂草作為配搭,為香港呢一個石屎森林增添一點田園氣息☺️餐包~一開始嘅餐包已經令到我好驚訝,有三款唔同嘅選擇,我最喜愛厚切嘅麵包,啱啱哄起溫度熱辣辣,口感軟熟,點埋配搭嘅醬汁味道酸酸甜甜很醒胃很配搭☺️手指形狀的那一種口感則較為爽脆,脆卜卜就好似食緊威化一樣~Parma  ham  melon~頭盤先來個Parma ham melon,果然係最佳配搭,富有鹹香的Parma ham加入少許香草,味道增添了一點清新,搭配清甜爽脆的蜜瓜,口感更為豐富,味道亦昇華了一個層次,蜜瓜的清甜減少了肉膩感,令整道菜更為開胃🥳Truffle  carbonara~十分邪惡的一道菜,因為有滿滿的芝士!🥳帶有鹹香嘅芝士融入於carbonara當中,醬汁滿滿的包圍着每一條長通粉,令每一啖食落去口感都好Juicy☺️,煙肉等等嘅配料分量剛剛好,不至於搶去focus,味道亦沒有我想像般膩🤩Pork  knuc

餐包~
餐包

Parma  ham  melon~
Parma  ham  melon

Truffle  carbonara~
Truffle  carbonara

Pork  knuckle ~
今天的主角-豬手!賣相真係非常非常靚🥳粉嫩的豬肉,薄而脆的外皮,中間一層爽脆充滿骨膠原蛋白的筋位,成就了一道完美的主菜😍賣相滿分,食落亦都非常之有驚喜,啖啖厚切嘅豬肉一點也不老不韌,反而非常有質感,肉質嫩滑,點埋醬汁食味道更為濃郁,搭配薯仔沙律令整體感覺更為清新,沒有一點肉膩感~
Pork  knuckle

Kiwi mojito~
Mojito酒味香濃,層次豐富,第一啖飲落去嚐到奇異果果香嘅清新,中間嚐到酸酸甜甜,少許刺激味蕾的新鮮感覺,吞咽後口腔仍然有一陣陣酒香縈繞着,令人想有繼續飲的衝動,好refresh😙
Kiwi  mojito

Red sangria~
西班牙返嚟之後一直都搵唔到當地飲sangria嗰隻味道,今日終於搵到!紅酒和不同生果搭配得啱啱好,既有果香同果汁嘅清甜,亦有紅酒的酒香包圍着整個口腔,酸酸甜甜的感覺好開胃,亦都好清新~
Red  snagria
2020-10-05