2024-02-20 130 瀏覽
都一段時間無去屯門黃金海岸酒店,啱啱有親戚返香港住咗呢間酒店,過去同佢哋食餐飯見下面,就揀咗「海岸扒房」,試下呢度嘅「精選海鮮燒牛肉晚市套餐」,整體上大家都好滿意。首先前菜係海鮮拼盤,食材豐富,有波士頓龍蝦、虎蝦、藍青口、海蜆同扇貝,搭配黑魚子。每一種海鮮都新鮮美味,質量上乘。龍蝦同虎蝦肉質鮮嫩多汁,藍青口同海蜆帶有濃郁嘅海味,扇貝就有微妙嘅甜味。搭配黑魚子嘅咸鮮口感增添咗整體嘅層次感。跟住落嚟有蟹肉南瓜濃湯,質地濃稠,口味濃郁,蟹肉嘅鮮甜同南瓜嘅甜味相互融合,帶嚟一種獨特嘅滋味。主菜方面,我點咗招牌特式Prime Rib。呢塊8安士燒牛肉非常嫩滑,每一口都充滿肉汁,配上時令蔬菜、約瑟布甸和燒肉汁,新鮮爽口,約瑟布甸嘅奶香味同燒牛肉完美融合,增添豐富嘅層次感。另外一道主菜係烤鱸魚柳,搭配咗蔬菜、燒新薯同刁草忌廉汁。鱸魚柳燒得剛剛好,肉質鮮嫩,保持咗魚本身嘅鮮味。蔬菜同燒新薯嘅搭配提供豐富嘅營養,刁草忌廉汁則為整道菜帶來了奶香味道,令人回味無窮。最後,甜品係雜莓芝士蛋糕。芝士蛋糕非常柔滑綿密,口感十分細膩,搭配雜莓嘅酸甜味道,讓整個甜品變得更加平衡同美味。呢道甜品,為晚餐帶嚟一個完美嘅結

最後,甜品係雜莓芝士蛋糕。芝士蛋糕非常柔滑綿密,口感十分細膩,搭配雜莓嘅酸甜味道,讓整個甜品變得更加平衡同美味。呢道甜品,為晚餐帶嚟一個完美嘅結尾。