2024-03-28 63 瀏覽
 早前跟太太係屯門黃金海岸海店二人世界,晚餐不再是Buffet,而是吃得精一點,來個 Fine Dining。Seafood platter 海鮮拼盤Boston lobster, tiger prawns, blue mussels, fresh clams, scallops with caviar份量十足,有齊波士頓龍蝦、虎蝦、藍青口、海蜆、扇貝配黑魚子。波士頓龍蝦肉質雪白爽彈。虎蝦同樣的彈牙;藍青口食落細嫩;海蜆絲毫無砂,而扇貝放上了黑魚子,是更覺矜貴。Butternut squash bisque with crab meat蟹肉南瓜濃湯鮮甜濃稠的質感,雖然未至於每口都有蟹肉,但質地滑溜,美味。***Lemon and lime sorbet檸檬青檸雪葩中間就以一杯清新怡人的青檸雪葩來清清味蕾。***The signature cut (8oz/228g)Seasonal vegetables, Yorkshire pudding and gravy招牌特式切 (8安士/228克)配時令蔬菜、約瑟布甸及燒肉汁Prime Rib 烤至medium rare,是我最喜歡的火喉,嫣

Seafood platter 海鮮拼盤

波士頓龍蝦肉質雪白爽彈。

蟹肉南瓜濃湯
鮮甜濃稠的質感,雖然未至於每口都有蟹肉,但質地滑溜,美味。

Lemon and lime sorbet
檸檬青檸雪葩
中間就以一杯清新怡人的青檸雪葩來清清味蕾。
***

Prime Rib 烤至medium rare,是我最喜歡的火喉,嫣紅的肉色,略帶血絲,個人喜歡配上海鹽來提鮮,但肉汁也不錯,用來蘸點伴碟的 Yorkshire Pudding 啱啱好。
***
Choose one main course 選一款主菜:Grilled seabass filletSeasonal vegetables, roasted new potatoes and dill cream sauce烤鱸魚柳配時令蔬菜、燒新薯及刁草忌廉汁
or或

Lobster linguineArtichoke, Italian parsley in lobster sauce
龍蝦意式扁意粉配朝鮮薊及龍蝦汁

係鱸魚同龍蝦之間,就選擇了龍蝦意式扁意粉,原隻褪殼龍蝦鉗,啖啖肉食得令人心花怒放,意粉煮至 al dente,而且掛滿醬汁,惹味到一個點,加入炸蒜令味道更添幽香,我喜歡。
Dessert 甜品

Creamy cheesecake with seasonal berries
香滑芝士蛋糕配時令雜莓
大大份芝士蛋糕,濃香的味道,滑溜的質感,豐腴的口感,就算幾飽都想消滅晒!

Premium coffee or tea
咖啡或茶
最後當然係要一杯Earl Grey 來平衡一下。
2024-02-20 130 瀏覽
都一段時間無去屯門黃金海岸酒店,啱啱有親戚返香港住咗呢間酒店,過去同佢哋食餐飯見下面,就揀咗「海岸扒房」,試下呢度嘅「精選海鮮燒牛肉晚市套餐」,整體上大家都好滿意。首先前菜係海鮮拼盤,食材豐富,有波士頓龍蝦、虎蝦、藍青口、海蜆同扇貝,搭配黑魚子。每一種海鮮都新鮮美味,質量上乘。龍蝦同虎蝦肉質鮮嫩多汁,藍青口同海蜆帶有濃郁嘅海味,扇貝就有微妙嘅甜味。搭配黑魚子嘅咸鮮口感增添咗整體嘅層次感。跟住落嚟有蟹肉南瓜濃湯,質地濃稠,口味濃郁,蟹肉嘅鮮甜同南瓜嘅甜味相互融合,帶嚟一種獨特嘅滋味。主菜方面,我點咗招牌特式Prime Rib。呢塊8安士燒牛肉非常嫩滑,每一口都充滿肉汁,配上時令蔬菜、約瑟布甸和燒肉汁,新鮮爽口,約瑟布甸嘅奶香味同燒牛肉完美融合,增添豐富嘅層次感。另外一道主菜係烤鱸魚柳,搭配咗蔬菜、燒新薯同刁草忌廉汁。鱸魚柳燒得剛剛好,肉質鮮嫩,保持咗魚本身嘅鮮味。蔬菜同燒新薯嘅搭配提供豐富嘅營養,刁草忌廉汁則為整道菜帶來了奶香味道,令人回味無窮。最後,甜品係雜莓芝士蛋糕。芝士蛋糕非常柔滑綿密,口感十分細膩,搭配雜莓嘅酸甜味道,讓整個甜品變得更加平衡同美味。呢道甜品,為晚餐帶嚟一個完美嘅結

最後,甜品係雜莓芝士蛋糕。芝士蛋糕非常柔滑綿密,口感十分細膩,搭配雜莓嘅酸甜味道,讓整個甜品變得更加平衡同美味。呢道甜品,為晚餐帶嚟一個完美嘅結尾。

2024-02-20 96 瀏覽
好耐無入黃金海岸扒房食飯,今次仲有個好抵嘅餐,食到佢大部分名物。食牛扒當然有佢嘅質素,而且龍蝦湯同蟹餅都幾常出色,而且佢嘅海鮮拼盤都係好有保證,唔係求其俾啲自助餐食到嘅貨色你。仲有我好愛嘅yorkshire pudding,呢到係做得唔錯,好過好幾間中環名店,而且保持到佢嘅水準。我最鐘意係佢嘅地方好大好闊,望住泳池好有室外感覺,呢d都唔係九龍香港嘅名扒房做到的。最正係今次呢個餐好抵食,基本上前菜湯、扒、乜都有,而家扒房經過左小裝修後仲靚左,有朋友已經約緊再去,要搵個晴天,係屯門玩一個下午,夜晚再入扒房食飯。

2024-02-19 43 瀏覽
月前抽空同太太美夢重溫,再次入住屯門黃金海岸酒店。今次稍微有點不同,因為周末客人太多,未能提早入住,見仲有時間,就同太太先來個下午茶。今次主題都幾特別,蜜糖松露下午茶($628/兩位),尤其是個三層架是特製六角蜂巢造型。因為時近聖誕節,所以甜品的造型都是聖誕元素。鹹點 鮮蝦蟹肉松露蜜糖撻蟹肉幾鮮甜,蝦亦爽彈,配上松露的幽香及蜜糖的甜美,不帶一點違和感。香煎帶子配蜜糖芒果莎莎帶子底面略為煎香,再放上芒果莎莎,食落肉質嫩滑又香甜。煙三文魚配松露忌廉芝士把煙三文魚卷好放在松露忌廉芝士之上,一口咬落,口應豐腴。烤蜜糖雞串燒話就話雞串燒,其實仲有彩椒同洋蔥片,烤得幾香口,不錯。脆炸手指魚配蜜糖松露沙律醬手指魚炸得香脆,用來蘸點蜜糖松露沙律醬,又甜又香,送啤酒一流。甜點開心果松露杏仁蛋糕放上了奔走中的朱古力聖誕鹿,充滿了動感,甜美的開心果與杏仁味道好香甜,太太好鍾意。經典松露朱古力賣相勁似怕醜的雪人,非常可愛,朱古力的甘甜與松露的幽香好夾。紅莓白朱古力松露撻賣相好似聖誕老人的腰帶,紅莓慕絲好幼滑,與另一款是黑白相襯,不過就多了紅莓的酸度來平衡。蜜糖慕絲配芒果啫喱睇落好似聖誕吊鐘,口感Q彈又芳香。忌
月前抽空同太太美夢重溫,再次入住屯門黃金海岸酒店。

因為時近聖誕節,所以甜品的造型都是聖誕元素。

鹹點

鮮蝦蟹肉松露蜜糖撻
香煎帶子配蜜糖芒果莎莎

帶子底面略為煎香,再放上芒果莎莎,食落肉質嫩滑又香甜。
煙三文魚配松露忌廉芝士

把煙三文魚卷好放在松露忌廉芝士之上,一口咬落,口應豐腴。
烤蜜糖雞串燒

話就話雞串燒,其實仲有彩椒同洋蔥片,烤得幾香口,不錯。
脆炸手指魚配蜜糖松露沙律醬

甜點

開心果松露杏仁蛋糕

經典松露朱古力

紅莓白朱古力松露撻

蜜糖慕絲配芒果啫喱

睇落好似聖誕吊鐘,口感Q彈又芳香。
忌廉芝士乳酪配蜜糖啫喱

畢竟是應節,所以放上了薑餅人,令賣相更可愛,但味道就比較豐腴。
蜜糖鬆餅配果醬及奶油忌廉

鬆餅似乎有點結實,個人喜歡鬆化一點,塗上了果醬,味道更佳。

至於飲品每位賓客可選擇一杯即磨咖啡或川檸茶包或松露白菊蜜(冷或熱)。

咖啡:即磨咖啡、意式泡沫咖啡、牛奶咖啡、巧克力咖啡、特濃咖啡。

精選茶包:英式早餐、伯爵、薄荷、洋甘菊、大吉嶺及茉莉綠茶。
既然是以蜜糖作主題,當然是凍松露白菊蜜,簡簡單單,飲落好清甜,又帶松露的幽香,好特別。

2024-01-20 97 瀏覽
12尾,同女朋友玩完Gold Coast Hotel嘅陶瓷教室之後, 即刻嚟試下佢新推出嘅蜜糖松露下午茶。首先先讚下個餐廳環境, 成個用餐環境都係好闊落舒適,配上嘅無敵大海景同泳池景, 真係夠曬chill同放鬆!😍Honey Truffle Afternoon Tea ($628/2pp)𝐒𝐰𝐞𝐞𝐭 𝐬甜點方面一共有6款既特色甜品同5款鹹點。甜點方面,紅莓白朱古力松露撻真係好有驚喜,甜度既控制同質地都有好平衡 唔會過甜或者過酸,中間嘅海糕加慕絲食落既味道都好多層次。 而小蜜蜂造型的蜜糖慕絲配芒果啫喱就超級可愛同符合個蜂巢造型,佢見到即刻爭住食啊!最後不得不提嘅松露朱古力,朱古力迷一定會好中意,松露香得嚟朱古力味💕又夠曬濃,配埋杯白菊蜜兼簡直一流。野飲方面就推薦叫翻松露白菊蜜,白菊味好香濃,甘香回味,宜家冬天滋潤得嚟又解膩,用黎送下午茶都好適合💕💕。鹹點方面有5款,雞串燒食落去有浸香噴噴嘅蜜糖味,加埋啲甜椒一齊食,好夾!再嚟試咗魚手指,點埋松露醬令到佢更香口,每人食咗兩條都唔夠喉😭其餘多款就有我最喜歡嘅材料係入面❤️有蝦、蟹肉、帶子、煙三文魚…..鮮蝦蟹肉松露撻有好香嘅蟹肉味,同松露好夾

其餘多款就有我最喜歡嘅材料係入面❤️有蝦、蟹肉、帶子、煙三文魚…..鮮蝦蟹肉松露撻有好香嘅蟹肉味,同松露好夾,鮮蝦同蟹肉真新鮮!舔舔脷😋成個tea set雖然話for 2people 但真係好夠食,好滿足啊!期待其他節日限定嘅tea set!我都支持
2023-12-30
用餐優惠
優惠券
2023-12-30 90 瀏覽
聖誕節當然要食聖誕大餐啦🦭黎緊元旦未諗好食咩既朋友可以考慮下👌🏻呢次黃金海岸酒店個buffet真係比足誠意😋超高質❗由於太多野食,每個區會挑選啲重點分享下😜🦭直接一句:「個buffet只限2024年1月1日先有得食❗咁你就知有幾罕有未」今次肥豹試左🦭⁠1.前菜區​單單前菜區都十幾款野食🦭有鵝肝醬啦、火雞、芝士都有幾款😋重點推介: 吞拿魚片配辣椒蜜糖汁👍🏻入口即溶,食到魚既軟嫩同時個辣椒汁再調一調起個魚味🐟相當鮮甜開胃😝重點係個汁真係唔多見👌🏻2.海鮮區​海鮮就當然有熱門既龍蝦、長腳蟹啦🦀全部都好新鮮重點推介: 翡翠螺、長腳蟹👍🏻先講講個螺,真係大到離譜😂成舊螺肉係大過成隻姆指,好誇張❗但同時又保持到個鮮味同咸味👍🏻長腳蟹就鮮甜多汁,唔係驚痛風既話一定狂食😂3.魚生區​三文魚、希靈魚都相當唔錯,個希靈魚仲要好甜👍🏻重點推介: 鮑魚刺身👍🏻真係無得輸,鮮甜就不在話下,而且係超軟身👍🏻鮑魚味好足👍🏻靚鮑魚黎(水上人朋友驗證)4.肉類區有別於一般自助餐,佢既肉類一啲都唔硬👍🏻好快清曬重點推介: 鵝肝多士👍🏻如果一舊鵝肝唔夠既話,可以要求比多舊👍🏻配埋個蘋果蓉無得頂。一入口即鵝油爆發,之後就比蘋
聖誕節當然要食聖誕大餐啦🦭
黎緊元旦未諗好食咩既朋友可以考慮下👌🏻
呢次黃金海岸酒店個buffet真係比足誠意😋超高質❗
由於太多野食,每個區會挑選啲重點分享下😜

今次肥豹試左🦭

⁠1.前菜區

​單單前菜區都十幾款野食🦭有鵝肝醬啦、火雞、芝士都有幾款😋

2.海鮮區

​海鮮就當然有熱門既龍蝦、長腳蟹啦🦀全部都好新鮮

3.魚生區

​三文魚、希靈魚都相當唔錯,個希靈魚仲要好甜👍🏻

4.肉類區

有別於一般自助餐,佢既肉類一啲都唔硬👍🏻好快清曬
重點推介: 鵝肝多士👍🏻如果一舊鵝肝唔夠既話,可以要求比多舊👍🏻配埋個蘋果蓉無得頂。一入口即鵝油爆發,之後就比蘋果蓉解返個油膩感👍🏻

5.熱菜區

咩地區既熱菜都有🦭樣樣都唔錯,唔會中伏
重點推介: 紅酒炆牛肉👍🏻紅酒味燴到入去之餘,個牛又係一咬就爛👍🏻非常軟嫩入味。

6.甜品

可能係見過最多甜品既香港buffet,而且件件既質素都有保證😋仲有任食movenpick
重點推介: 即製窩夫👍🏻熱辣辣整出黎,超脆同鬆軟,奶油香味、蛋味十足👍🏻食左兩件都唔夠喉😂

豹言豹語:
自助餐水平黎講真係數一數二(佢同富麗敦海洋公園酒店同一個廚黎)😂所以質素絕對有保證👍🏻真係要把握1月1日既最後機會,之後冇架啦🥲
2023-12-30 66 瀏覽
走入啲光線柔和嘅食堂,心情即刻舒坦咗。食單度選咗個炸豆腐,外皮金黄酥脆,入口即化,每一啖都嘆為觀止!呢度嘅招牌香滑豆花,真係絲滑得滑唔留手,一啖郁落肚,暖笠笠,好似寫意嘅午後時光咁,冚唪唥!厚熱好茶幾過癮,夾埋啖啖花生,嗲到不得了。而家食素都流行做香辣味,荔枝木耳拼翡翠豆腐,小小辣得嚟又唔會蓋過食材本身嘅鮮味,食落去爽口開胃。豆腐蟹肉,豆腐軟滑豐富,撈埋蟹肉一齊食,味道好均衡,仲有少少海鮮嘅鮮甜味道。坐得舒舒服服,食得暖笠笠,連一旁桌嘅談天聲都好似變咗背景樂。整體嚟講,食得好滿足,形容為「會心一笑」都唔為過。🍵😋🌱

踩入到黃金海岸嘅Gold Coast PRIME RIB,一股悠閒嘅海風撲面而來,心情即刻舒暢起來🌊。今日打算揀咗他哋嘅“Aromatic Yuzu Afternoon Tea”,想吓味蕾都跟我一齊開遊。首先講下嗰個黑芝麻脆筒,夾着柚子同蝦,我咬一啖,嘩,係正!黑芝麻嘅香味加上爽脆質感,幾引人入勝。吞拿魚他他,配上柚子醬,魚肉嘅新鮮同柚子的酸香,拍住檔絕配!😋再嚟講下嗰個柚子蟹肉三文治,簡直係層次豐富,蟹肉嘅甜,便勻勻地散佈喺涼爽嘅沙律菜之中。至於香煎帶子,係我心頭好,微酸嘅柚子和油醋汁令帶子嘅海味更突出。炸魚粒粒鮮脆無比,加上彩椒同柚子嘅爽口,真係食指大動。最後,甜品方面,個柚子白朱古力慕絲,夠哂細膩同輕盈,雲呢拿脆餅底又為口感帶點玩味。即使日常飲食習慣豪邁啲,呢次嘅體驗都叫我喺細緻嘅滋味中尋覓到新嘅滿足。多啲這種輕鬆但味道層次豐富嘅食物,真係可以令人心情話咋咋嘅!🍰🍴

2023-12-09 98 瀏覽
特選烤牛肉招牌特式切這個烤牛肉是餐廳最有名的料理朋友是為了這個而過來食的 味道還不錯 牛味濃郁·澳洲草飼羊扒羊味不太濃烈 淡淡的羊味個人比較起牛 更喜歡吃羊(但如果這羊味可以更濃烈就更出色了)·燒烤拼盤 烤嫩豬排骨拼烤雞(半隻)是因為看見別人的這個雞很吸引 好像很好食 所以嗌的 而已味道是沒有什麼特別·龍蝦意式扁意粉這個意粉真的幾好味 材料還很足👍🏻·白水牛雞翼 這個!真的很好吃!朋友們以秒速的速度K.O了整碟 配的醬料 白白的是薄荷芝士什麼的味道(個人真的不喜歡 反而另外一個紅紅的應該是水牛的汁吧(這個正常很多)·新奧爾良蟹肉餅肉質比較散 用刀切開便散開了但還是可以吃到淡淡的蟹肉·秘製香滑芝士蛋糕配時令莓果這個是餐廳送的 就是突然拿著蛋糕過來 說送的甜品都幾有趣 可能是餐廳最後一桌的客人吧 就送上 實際原因就不告訴你囉 哈哈哈哈送的食物 永遠都是特別好吃 芝士蛋糕完全不膩💯
特選烤牛肉招牌特式切

澳洲草飼羊扒

燒烤拼盤 烤嫩豬排骨拼烤雞(半隻)

龍蝦意式扁意粉

但還是可以吃到淡淡的蟹肉
秘製香滑芝士蛋糕配時令莓果

送的食物 永遠都是特別好吃 芝士蛋糕完全不膩💯
2023-11-17 171 瀏覽
首先食物質素已經不在話下,一啲都唔值呢個價錢,你以為自己去咗茶餐廳,餐碟一路冇人更換,叫咗人過嚟換,一張枱有五個人,淨係換咗四個,亦都一直冇人過嚟幫手斟酒,零服務,難以置信係去咗酒店食飯,最精彩嘅喺後面,我哋揸咗車過嚟泊喺停車場,走嘅時候我哋手抱住一個BB,酒店人員話lift壞左,叫我哋自己行樓梯落去拎車,帶都冇帶過我哋過去嗰條樓梯,我哋行咗條樓梯之後發現有條鐵鏈攔住咗,寫住非工作人員不得內進,卡住咗係中間,前冇去路咁,焗住整開條鐵鏈,再行落去,發現道門根本開唔到,又抱住BB行返幾層樓梯上去,同酒店職員講,佢答我:乜係咩?開唔到咩?岩岩你地話知道邊條樓梯,我哋根本冇講過,跟住佢帶我哋過去,原來部lift根本冇壞,今日無啦啦行上行落,仲要抱住個BB,其實行樓梯根本都冇問題,最起碼帶我哋過去或者有個清晰指引,真心永遠都唔會再幫襯!
燒牛肉
2023-10-23 636 瀏覽
還是假期的今天就帶來甜蜜蜜的下午茶給大家,這次我去到黃金海岸酒店內Gold Coast Prime Rib大嘆新推出的蜜糖松露下午茶,跟大家分享一個悠閒好天氣的愉快下午。蜜糖松露下午茶可以選擇即磨咖啡或川寧茶,或者像我點一杯特色飲品松露白菊蜜,這杯可以選擇冷泡或熱飲怕熱的我當然選擇冷泡茶吧!清香的白菊加上甜美的蜜糖香氣再帶上幽幽的松露,這杯特飲口味非常吸引而且還十分滋潤且解渴,很建議大家要點來試試喝喔。這個下午茶的鹹點總共有五款之多,當中包括了鮮蝦蟹肉松露蜜糖撻、香煎帶子配蜜糖芒果莎莎、煙三文魚配松露忌廉芝士、烤蜜糖雞串燒及脆炸手指魚配蜜糖松露沙律醬,全部也很大件吃罷下午茶相信可以省去晚餐了。先品嚐海鮮點心香煎帶子配蜜糖芒果莎莎,香軟的鮮甜帶子上綴以果香十足的芒果莎莎,吃下不油不膩味道清新怡人。然後這個鮮蝦蟹肉松露蜜糖撻也非常吸引!原隻鮮蝦肉吃下口感爽彈鮮美,下面的蟹肉松露蜜糖撻香氣撲鼻鮮味超凡。喜歡吃魚香滋味的朋友必定會愛上這件煙三文魚配松露忌廉芝士!油潤香滑的煙三文魚配上芬芳的松露忌廉一口吃下盡是鹹香滋味。最後還有香噴噴的烤蜜糖雞串燒及脆炸手指魚配蜜糖松露沙律醬,這份下午茶的鹹點非

最後還有香噴噴的烤蜜糖雞串燒及脆炸手指魚配蜜糖松露沙律醬,這份下午茶的鹹點非常滿足到我的慾望。
這一刻輪到要品嚐下午茶必備的英式鬆餅!這個蜂巢造型的蜜糖鬆餅香脆甜美,配上少許果醬和Clotted Cream吃已經非常好味道。

來到品嚐甜點的時候我們得到五款的精美甜品!當中包括有開心果松露杏仁蛋糕、經典松露朱古力、紅莓白朱古力松露撻、蜜糖慕絲配芒果啫喱及忌廉芝士乳酪配蜜糖啫喱,跟鹹點一樣件頭絕不惹少甜品迷必定非常滿足。
甜品中我一眼便釘上這杯忌廉芝士乳酪配蜜糖啫喱,烤芝士脆片令這個甜品增添了不少層次感,加上香滑的忌廉芝士乳酪和甜美蜜糖啫喱成件事令嘴巴非常享受。
接下來這個小蜜蜂造型的蜜糖慕絲配芒果啫喱非常養眼,小蜜蜂朱古力外層包裹著清香的蜂蜜慕絲,再配上甜美的芒果啫喱這味道總會叫人好好享受。
喜歡開心果的朋友相信這件開心果松露杏仁蛋糕必定能夠討您歡心!杏仁蛋糕混入了開心果的香氣,加上香醇朱古力的點綴味道好優雅耶。
這個耀眼的是紅莓白朱古力松露撻!酸香紅莓配襯甜美的白朱古,酸酸甜甜這口味真的太合我心意了吧。
最後還有超級香濃的經典松露朱古力!比一般松露朱古力個子更大粒,朱古力味甘醇而且甜而不膩,絕對會成為朱古力粉絲要吹捧的甜點。
這個蜜糖松露下午茶收費$628/兩位,由即日起至12月31日15:00~17:00於Gold Coast Prime Rib供應。
2023-10-09
下午茶
2023-10-20 138 瀏覽
仍記得疫情前城中其中一大盛事就係[德國啤酒節]。只可惜熱鬧氣氛已不復見,但好彩仲有酒店舉辦規模較細的活動。今次屯門黃金海岸酒店的啤酒節,其實非常認真,大堂設有打卡位及播放啤酒節的片段。又擺放有道具給大家拍照用。而且有四款遊戲供大家邊飲酒邊玩樂,當然係會有紀念品。最開心係有競飲大賽,幾位朋友一齊玩,贏出朋友會有獎品,而且 係Mirror 成員 Edan 既簽名字樣派牌套裝,好啱大家節日下玩。講返正題,今次酒店提供有Franziskaner、Hoegaarden、Blue Girl 及 Löwenbräu 四款啤酒,大家可以 $98 free flow,如果 $128,更加有酒店紀念酒杯。個人建議喜歡花香及帶甜味的朋友,大可一試 Franziskaner,相信能滿足妳的要求。至於食物方面,酒店原有的餐牌先行收起,再換上以德國菜為主的 Menu。德式風乾肉和芝士拼盤(兩位/$188)有齊巴馬火腿、辣肉腸、煙豬頸肉、莎樂美腸、芝士及蝴蝶包,份量足夠兩位享用,配埋啤酒更是一流。香炸德國啤酒雞翼配雜菜沙律及燒烤醬(8隻/$158)黃金海岸的雞翼真的好得沒話說,就連自助餐中的BBQ雞翼都同樣出色。炸

仍記得疫情前城中其中一大盛事就係[德國啤酒節]。

只可惜熱鬧氣氛已不復見,但好彩仲有酒店舉辦規模較細的活動。

又擺放有道具給大家拍照用。

而且有四款遊戲供大家邊飲酒邊玩樂,當然係會有紀念品。

德式風乾肉和芝士拼盤(兩位/$188)

香炸德國啤酒雞翼配雜菜沙律及燒烤醬(8隻/$158)

炸漿加入了啤酒,令雞翼多添了一份香氣,炸得又夠脆卜卜,正。

煙三文魚伴蘋果西芹沙律配蕃茄、雞尾酒洋蔥及辣根醬($158)

自家製煙三文魚誠意十足,又富油香,搭配清新爽朗的西芹、蕃茄及洋蔥,夠晒健康。

德國啤酒薯仔湯配農夫包($98)

甘筍及薯仔切成細粒,舀一下,質感濃稠,蘸了湯汁的農夫包更覺可口,但真係幾飽肚,建議兩個人
share 一個會更好。

炸薄牛仔肉配粗薯條($348)

朋友是 Wiener Schnitzel 的愛好者,雖然今次較原版厚身,但炸得乾身,份量又夠大,中間仍有肉汁,先勿論是否夠正宗,至少味道及質感是個人喜歡的。

德國拼盤(咸豬手伴酸椰菜、薯蓉及蝴蝶包)(烤德國香腸配酸椰菜)($398)

如果人數不多,單點恐怕會浪費食物的話,又可以選擇拼盤,包含了咸豬手、德國香腸、蝴蝶包、酸椰菜及薯蓉,應有的都有。

香煎三文魚柳伴煙肉、時令蔬菜及烚薯($308)

火喉控制好得沒話說,魚柳咬落脆口,魚肉內裡是粉嫩色,生熟度啱啱好,而且絲毫不覺油膩,配菜又豐富,喜歡三文魚的朋友,必食。

半隻燒雞伴酸椰菜、薯蓉及蝴蝶包($268)

又係燒得好好,雞皮香口,雞肉亦嫩滑,有埋蝴蝶包、酸椰菜同薯蓉,其實足兩人食。

德國啤酒雞蛋仔配雪糕(單球$98,兩球$118)

揉合港式小食是近年趨勢,尤其是街頭小食雞蛋仔更是變化萬千,好似任何食材都可以藏身其中,玩味十足,而今次在蛋漿中加入德國啤酒,令香味更添層次,而配上雪糕球,又多了一個打卡的元素,不過真係要快食,因為雪糕溶化會影響口感啊!

蘋果酥卷配雲呢拿汁($108)

烘焙的恰到好處,外層色澤金黃,酥化可口,蘋果粒餡料帶微酸,正好起了平衡的作用,喜歡的也可以澆上雲呢拿汁來增加香氣。

車厘子黑森林蛋糕($98)

很喜歡dark chocolate的甘甜,與車厘子的組合更是常見,雖然沒有驚喜的表現,但都穩扎穩打,不錯。

德國芝士餅($98)

濃濃的芝士香氣,但質感卻沒美式的結實,相當討好。

德國多瑙河之波蛋糕($98)

大理石紋蛋糕,中間是朱古力,口感鬆軟,做得勁出色。

或者沒有人載歌載舞會對氣氛稍微有影響,但論食物質素卻是毫不遜色,部份更是有驚喜,就算放下啤酒節這個名稱,來享受一頓美妙的德國菜,也不枉此行。
拿老老實實啦🦭今次黃金海岸酒店搞呢個啤酒節係幾好feel👍🏻啲啤酒有平時大家飲開既藍妹、hoegaarden外,仲有Franziskaner Weissbier同lowenbrau飲開德國啤酒既一定識呢兩隻👍🏻咁啲野食又點呢?🦭🦭直接一句:「好似去左外國咁,全部食物都x large size😂」今次肥豹試左🦭1. 香炸德國啤酒雞翼 話個冷知識比大家先,其實炸肉類黎講🥩一加左啤酒呢🍻啲肉一定係嫩😋咁當然呢個雞翼都係啦🦭而且炸粉黎講唔算好厚👍🏻整體出到黎係做到骨肉分離。但個8隻一上黎既時候真係好誇張😂每隻雞翼都好大隻😂心諗整係食雞翼都夠飽😂2. 德國拼盤(炸咸豬手、德國腸、薯蓉、蝴蝶包)​作為德國餐廳既代表菜,啤酒節又點小得呢🦭整體黎講,該有既都有,基本上德國腸拼盤都係紐倫堡腸、農夫豬肉腸、慕尼黑腸同埋維也納腸🦭送酒飲係一流🦭肥豹係覺得lowenbrau同豬手會夾啲,因lowenbrau既酒體本身有少少苦,如果配腸會令到個味道太強🦭反而夾豬手,會帶走個陣肥膩既感覺👌🏻Franziskaner Weissbier個酒體就再輕身少少,而且有種果香,好岩女仔飲😋配落啲德國腸到就剛剛好啦👍🏻豹言豹
拿老老實實啦🦭
今次黃金海岸酒店搞呢個啤酒節係幾好feel👍🏻
飲開德國啤酒既一定識呢兩隻👍🏻
咁啲野食又點呢?🦭

今次肥豹試左🦭

1. 香炸德國啤酒雞翼

2. 德國拼盤(炸咸豬手、德國腸、薯蓉、蝴蝶包)

豹言豹語:

​除左食野🦭其他個啲遊戲都幾正架,肥豹去個晚有幾個客人係到鬥快飲酒😂最快個個12秒就飲曬💪🏻好勁🦭仲有呢排好heat既掟彩虹😂啲彩虹闊過西隧,一定掟得中🦭其實肥豹見佢啲甜品都好正,不過太飽食唔落了👍🏻幾唔錯既體驗👍🏻
2023-10-16 86 瀏覽
既可以暢飲啤酒,又可以玩攤位遊戲贏獎品,好適合同朋友們來輕鬆一番。 由即日起至10月31日,香港黃金海岸酒店 海岸扒房 舉行 慕尼黑啤酒節,餐廳佈置以藍白格調為主,播放著傳統德國音樂,設置了4個攤位遊戲,亦有趣緻道具供客人打卡,還有啤酒競飲比賽,節日氣氛感濃厚,讓人彷彿置身於嘉年華中,非常熱鬧。說了是啤哂節,當然要盡興地飲啦﹗每位加$98即可無限暢飲4款品牌啤酒:Hoegaarden、Franziskaner、Löwenbräu 和 Blue Girl,每位額外加港幣 $128 ,即可無限量暢飲自選啤酒及得到黃金海岸酒店紀念啤酒杯乙個。 德國菜份量大,當中有幾款傳統美食是必吃的啊﹗共享頭盤有德式風乾肉及芝士拼盤$188,包括了巴馬火腿、辣肉腸、煙豬頸肉、沙樂美腸、芝士及蝴蝶包。 香炸德國啤酒雞翼配雜菜沙律及燒烤醬(8隻) $158,雞翼沾上含有啤酒的炸漿去香炸,確實是特別香脆可口,蘸上燒烤醬更為惹味。德國啤酒薯仔湯配農夫包$98,這個啤酒味道幾突出,感覺熱的啤酒特別容易讓人喝醉呢。  主菜方面,我們點了德國拼盤,包括了鹹豬手伴酸椰菜、薯蓉及蝴蝶包和烤德國香腸配酸椰菜 $398,鹹豬手外

德國菜份量大,當中有幾款傳統美食是必吃的啊﹗

共享頭盤(德式風乾肉及芝士拼盤)

香炸德國啤酒雞翼配雜菜沙律及燒烤醬(8隻)

德國啤酒薯仔湯配農夫包

主菜方面,我們點了德國拼盤,包括了鹹豬手伴酸椰菜、薯蓉及蝴蝶包和烤德國香腸配酸椰菜 $398,鹹豬手外皮烤得金黃香脆,豬手肉質豐盈幼嫩,而烤德國香腸則有4款口味,配搭酸椰菜吃,風味十足,更可解膩。
德國拼盤
炸薄牛仔肉配粗薯條$348,把厚厚的牛仔肉錘得薄身一點,沾上薄薄一層炸粉,外層炸至金黃酥脆,入口爽嫩不油膩,配上粗薯條,佐酒一流。
炸薄牛仔肉配粗薯條

香煎三文魚柳伴煙肉、時令蔬菜及烚薯$308,三文魚柳上放上煙肉,手工煎至金黃,魚肉鮮嫩多汁,也吸收了煙肉的油脂與味道,好美味,瞬間已清碟﹗
德國傳統美食,又怎能錯過德國最出名的甜品呢﹗車厘子黑森林蛋糕$98,超喜歡那粒酒味濃郁的車厘子,是黑森林蛋糕的靈魂所在,如果蛋糕中間夾層放滿車厘子就完美了﹗
車厘子黑森林蛋糕

另一款是在德國家傳戶曉的蘋果酥卷配雲呢拿汁$108,以鬆脆的酥皮包著蘋果內餡,微酸甜的酥脆的口感,甜蜜不飽滯。
德國家傳戶曉的蘋果酥卷配雲呢拿汁

德國啤酒雞蛋仔配雪糕$118,外脆內軟,蛋香十足,搭配兩球冰凍雪糕及莓類水果,打卡一流。
德國啤酒雞蛋仔配雪糕

德國多瑙之波蛋糕$98,以為是普通的雲石蛋糕,但原來朱古力部份是軟心朱古力,口感味道非常美味,有驚喜啊﹗

德國多瑙之波蛋糕

2023-10-06
共享頭盤(德式風乾肉及芝士拼盤)
香炸德國啤酒雞翼配雜菜沙律及燒烤醬(8隻)
德國拼盤
炸薄牛仔肉配粗薯條
車厘子黑森林蛋糕
德國家傳戶曉的蘋果酥卷配雲呢拿汁
德國啤酒雞蛋仔配雪糕
2023-10-13 453 瀏覽
整個十月,極富度假感覺既 黃金海岸酒店 裡的 海岸扒房 都會舉行令人期待已久既 德國慕尼黑啤酒節!現場除了供應各款德國美食,還設多個攤位遊戲,當中更會舉行啤酒競飲比賽,勝出者更有機會獲豐富獎品哩啤酒迷必定要留意,就是四大著名啤酒品牌任飲,包括Hoegaarden、Franziskaner、Lowenbrau 和 Blue Girl ,顧客只須加HK$98(每位),即可無限暢飲;另加HK$128(每位)的話,除可享無限暢飲,還可獲贈限量版黃金海岸酒店紀念啤酒杯乙個除了暢飲啤酒外,當晚亦與一眾朋友品嚐各款德國美食, 頭盤先有 德式風乾肉和芝士拼盤,包括巴馬火腿、辣肉腸、煙豬頸肉、沙樂美腸、芝士及蝴蝶包,陣容相當鼎盛,各款都是絕佳既佐酒小吃比利大讚這味 香炸德國啤酒雞翼配雜菜沙律,大大隻的雞翼炸得金黃,外皮香脆內裡又肉汁豐富,香口非常!而小丸則很愛這味 煙三文魚伴蘋果西芹沙律配番茄,三文魚帶煙燻味,十分鮮甜,伴以蘋果西芹沙律和番茄,又多一份清新感覺也試了 德國啤酒薯仔湯配農夫包,份量挺大的,湯底是很濃厚的薯仔甜香主菜陣容也很豐富,當中值得推介是 炸薄牛仔肉配粗薯條,牛仔肉炸得外脆肉嫩,一點都

除了暢飲啤酒外,當晚亦與一眾朋友品嚐各款德國美食, 頭盤先有 德式風乾肉和芝士拼盤,包括巴馬火腿辣肉腸煙豬頸肉沙樂美腸芝士蝴蝶包,陣容相當鼎盛,各款都是絕佳既佐酒小吃
主菜陣容也很豐富,當中值得推介是 炸薄牛仔肉配粗薯條,牛仔肉炸得外脆肉嫩,一點都不乾身,炸漿亦很薄身,而粗薯條亦是佐酒良伴
這客 香煎三文魚柳伴煙肉 亦要讚,大廚將三文魚扒煎得恰到好處,皮香脆但仍保留肉汁,魚肉亦是挺嫩滑鮮美的,推!
還有嫩滑的燒雞(半隻),嫩滑多汁,不一會就清碟了
烤得金黃香脆既經典 德國鹹豬手,肉嫩又多汁,蘸上濃厚醬汁更是絕配 烤德國香腸拼盤,搭配多款口味的德國香腸,各擅勝場
這裡供應的甜品也不馬虎,先來嚇大家一跳既 德國啤酒雞蛋仔伴雪糕,雞蛋仔特別加入啤酒烘製,令外皮更香脆,搭配雪糕更是邪惡
此外,還有多款傅統德國甜品糕點,包括 蘋果酥卷伴雲呢拿汁車厘子黑森林蛋糕德國芝士餅德國多瑙之波蛋糕,尤其喜愛經典既 Apple Strudel,酥脆口感、甜酸之間,令人難以忘懷

温馨提示,黃金海岸德國啤酒節每日於海岸扒房下午六時至十時供應.錯過又要等下一年喔
2023-10-06