招聘中
$18,000-$19,500
月薪
2020-06-12 1194 瀏覽
女子組成員之一今晚約我去呢個商場掃貨,佢買到興起之餘我亦都有D餓,完事後佢帶左我去呢間泰菜店開餐場內樓底夠高,設有普通枱及高坐,今晚就坐正係水吧高坐枱,坐得又幾舒服喎!  餐具款式岩心水,未食先暗自開心,快D睇下餐牌有咩食!  食物種類由小食,沙律,主食,意粉到薄餅,Cocktail到西式甜品都有,加入FUSION主意,保留部份傳統菜式之餘亦可搞搞新意思,帶比客人新鮮感!枱前有呢部PH2.5次氯酸水,無味無副作用,可以有效消毒殺菌,令人外出食飯都有安全感呢杯阿閒泰自家製氮氣冷泡檸檬茶 ($58),目測出場率甚高,利用氮氣增加冷凍感,無需加冰都能保持凍感,確保飲到尾嘅每一啖都係濃香檸檬茶味,味道酸中帶微甜,開胃又醒神,炎熱日子飲確係舒服!先上呢客蟹肉羽衣甘藍雜菜沙律 ($138),配上自家製泰式青咖喱醬,賣相顏色配搭吸引,份量都唔少!香甜蟹肉舖係爽脆羽衣甘藍上,感覺清新又健康; 開初睇少左個自家製泰式青咖喱醬,帶點辣度之餘亦有少少甜味,幫助蓋過左原身羽衣甘藍嘅少少苦澀味,令人愈食愈想食!就黎食完沙律之際,主菜之一 : 阿閒泰虎蝦卜卜蜆冬蔭功湯新鮮手造金邊粉 ($128)就上枱啦材料包括虎

材料包括虎蝦,卜卜蜆外,食到底仲有隻蝦,口感彈牙; 配以香茅,南薑及金不換,酸度略嫌不足但辣度夠,味道偏向蝦湯味!  而由泰空運直送新鮮手造金邊粉,入口滑口,份量都多,連湯一齊放入口,唔錯!

就咁單食主菜硬係爭D嘢咁,見佢提供多款小食,就叫左呢客泰式單骨鷄翼 ($78),配上自家製泰式辣醬,我就歡喜食前唧少少青檸汁,減底炸物嘅膩感

認識單骨鷄翼應該由泰菜開始,對於店主黎講賣相份量"變多"左,鷄翼亦容易入味,客人進食又方便,各方都WIN晒!  講返呢客鷄翼先...........炸得好鬼香口熱辣,放上枱已經聞到香味,肉質唔會變得乾身,一口一"算",惹味鷄肉就落在我口中!

不論係韓式或泰式,滷豬手黎講一向都喜愛,所以點選呢客阿閒泰秘製滷豬手飯 ($138),相當靚仔嘅一客"碟頭飯"呀

滷豬手吸引之處係個皮軟滑,而肉質仍保持嫩滑,啖啖骨膠原係口亦有滷水嘅咸香,無骨啖啖肉,超好味呀!

配菜除有酸菜外,仲有呢隻溏心蛋,破開流出香滑蛋黃汁,撈埋白飯一齊食,簡直想添飯囉唔該!

估唔到呢個場入面有間咁正嘅泰菜店,以後要多D黎先得囉!