2015-10-01 753 瀏覽
位於灣仔W Square 2/F的「新泰東南亞餐廳」,剛步出升降機,就見到裝修同擺設都極有泰國色彩。餐廳入面既員工大部分都係泰國人,所以感覺上佢地既食物都應該係幾正宗既。本身今日唔係太肚餓,唔多想食咁多有澱粉質既野,所以決定試下佢既沙律,菜同小食。泰國青芒果沙律: 本是想叫柚子蝦沙律既,但係見到有青芒果沙律又突然改變主意。呢個沙律係用削成幼條既芒果,加上 酸酸地又帶微辣既泰式沙律汁,食落都幾開胃。蛹蝦: 感覺有點fusion, 外型都幾得意,係係蝦上面卷D麵再拎去炸咁,外脆內彈又香口,配上酸辣醬,  感覺好特別。泰珍珠椰菜苗炒香菇: 椰菜苗比想像中大棵,加埋香菇,味道鮮甜,菜既味道唔會太油或太鹹。蕉葉烤鱸魚: 鱸魚加上泰式香料,再以香蕉葉包裹焗製,鱸魚係烤既過程就會吸收左各種香料既味道。鱸魚上菜時仲係俾蕉葉包住,要等侍應黎幫忙打開。鱸魚食落有少少香蕉葉既清香,可惜鱸魚太多骨,食食下無心機食。

泰國青芒果沙律
蛹蝦
泰珍珠椰菜苗炒香菇
蕉葉烤鱸魚

題外話/補充資料: 食食下先見到隔黎檯叫左個咖喱軟殼蟹麵包,好靚好得意,下次黎既時候真係想試下。
  • 蛹蝦