餐廳: 榮華南洋冰室
資訊:

2021-07-17 315 瀏覽
今朝要返公司,既然出咗嚟,下晝就去上環逛下,我俾呢間藍色嘅大廈吸引咗,就食個南洋午餐啦。店員推介海南雞髀飯,或者蒜炒牛柳粒飯,我特別想食一啲香口啲嘅嘢,所以揀咗蒜炒牛柳粒飯。平時食開嘅牛柳粒飯都會配薯仔,但係呢一度係配豆泡,感覺健康啲。本身牛柳粒都煮得好入味,而且仲加咗好多洋蔥、紅椒同青椒去吊味,辣辣地味道更突出。我追加咗個小食,係鳳尾蝦越式春卷,都係幾有特色㗎,外面係幾層脆皮,包住入面嘅蝦肉,再配以甜醬食,唔錯嘅選擇。咁多樣濃味,而且煎炸嘅食物,最好飲番啲凍嘢,中和一下。見佢有泰式咖啡,就叫一杯嚟試吓,點知一嚟就嚟三隻杯。原因係咖啡同埋花奶煉奶分開上,咖啡喺咖啡壺入面焗5分鐘之後(如果想濃啲咖啡味可以焗耐啲),再倒入煉奶同花奶,攪勻佢,如果想甜啲就可以攪勻得耐少少,將沈喺底嘅花奶同煉奶都融入咖啡入面。因為我係叫凍飲,所以最後嘅步驟就係將攪勻嘅咖啡,倒入放咗冰嘅杯入面令佢成為凍飲。泰式咖啡非常之好味,最好嘅係我可以自己調節自己鍾意嘅濃度同埋甜度,過程好有趣新鮮。