2017-08-26 175 瀏覽
喺兩年前已經有留意過哩間法國人開既甜品店,聽說有位靚仔法籍老闆,老闆雖然未見到,不過淨係睇佢整既甜品賣相已經吸引到我!哩日去到終於一賭老闆既風彩喇😂Sesame Matcha Tarts... 做得哩度既best seller緊係要整番件啦!佢既賣相好靚好有層次,未食已經加左分,雖然我喺雪櫃拎左出黎之後唔係即刻食,不過美味程度都無差。底層係鬆脆既曲奇餅底,上面係清海棉蛋糕,中層黑色既就係半個主角…黑芝麻餡,味道真係好香濃!有微粒既質感好實在!之後就到另一主角抹茶mousse,質感好滑,抹茶味突出冇被黑芝麻味蓋過,抹茶味帶少少回甘唔過甜👍Coffee Crème Brûlée Tarte... 面頭既焦糖面個個都燒得勁靚!食落有甜甜既焦香味😜第一次食咖啡味既Crème Brûlée,感覺好新鮮,咖啡味同蛋香味好平均,互相揮映。餅底脆得黎比上面果款實少少,係兩種唔同既脆感,不過兩種都鐘意😝Orange Earl Grey Tarte...哩款最岩夏天喇!因為有香橙醬做入面既餡,所以味道帶少少酸甜,淺啡色部分加入左伯爵茶同茶葉碎,令茶味更突出!配埋香橙出奇地夾👍 最頂果舊係柑,味道好鮮而非罐

Orange Earl Grey Tarte...哩款最岩夏天喇!因為有香橙醬做入面既餡,所以味道帶少少酸甜,淺啡色部分加入左伯爵茶同茶葉碎,令茶味更突出!配埋香橙出奇地夾👍 最頂果舊係柑,味道好鮮而非罐頭貨色!底層仲有層脆餅底,令整體既口感更豐富!

順帶一提佢既外賣盒,真係勁靚勁有心思,法國人design既野係唔同d既!

2017-08-17
下午茶