我真係好鐘意台式火鍋,因為湯底真係好加分,今次選擇酸菜白肉鍋,貪佢鍋底已經有肉嘛~~食台式火鍋有幾樣嘢一定要叫:鴨血鴨血每塊都好大條,但零腥味,爽口至於索到酸菜湯汁,做到應有水準!老油條呢個唔叫真係會後悔,佢真係即炸上台,所以就算唔淥都無問題,就咁食脆卜卜真係好正呢冰菜冰菜超爽口感真係其他菜追唔到,不過記得唔好淥太耐,變了色就失去原味道。千層凍豆腐打邊爐豆品食材都係完美配搭,豆腐D小孔索曬D湯,一咬就爆出開胃湯汁,仲有適中口感,夠爆肚又唔熱氣。當然唔少得肉呀、丸呀咁:霜降肉眼肥牛一捲已經又大又厚,肉汁豐富嘅肥牛油脂豐腴,同微酸湯底都幾夾,基本上唔點醬汁食仲好,可以食到牛肉原味,4個女仔食都好滿足。蟹籽墨魚滑手殘嘅我坐享其成,由朋友人妻地幫我地撈好再落鍋,墨魚滑越淥越彈,鮮味足之餘最正係D粒粒蟹籽令口感大大提升!
酸菜白肉鍋

食台式火鍋有幾樣嘢一定要叫:

鴨血

千層凍豆腐

當然唔少得肉呀、丸呀咁:
手工丸類拼盤

酸菜白肉鍋