Y Pasta

2024-04-09 29 瀏覽
約左朋友去沙田行街,喺好運中心發現一間唔錯嘅西餐廳Y Pasta。餐廳環境雅緻舒適,燈光柔和,裝潢典雅,營造出輕鬆愉悅嘅氛圍,讓人感覺放鬆舒適。店員親切有禮上前招呼我地,態度友善,值得一讚。食物種類豐富多樣,有不同小食、pizza、意粉、豬肋骨、牛肋肉、特式飲品同自家製甜品等等,我地叫左brunch set,同樣豐富。order左一個香濃野菌湯,濃郁香滑嘅忌廉湯入面除左帶有野菌嘅香氣外,亦咬到一粒一粒嘅野菌碎,入口順滑有口感。另外係黑松露野菌湯,同樣香濃,黑松露嘅香氣令人著迷。黃金軟殼蟹意式軟包,軟包軟糯可口,包住金黃酥脆嘅軟殼蟹同沙律菜,加埋餐廳獨門製作嘅黃金鹹蛋黃醬,鹹蛋黃香,味道鹹香調較得宜,口感流沙滑溜,整個軟包搭配得非常出色,十分美味。配菜係炸薯條,份量足,薯條炸至外脆內軟,表面撒滿鹽同香料,散發出誘人香味。純牛肉手製寬帶麵煮得剛好,新鮮製作嘅手工意粉採用意大利入口蛋黃、麵粉同小麥粉炮製而成,麵條Q彈有嚼勁,並帶有蛋香味道。肉醬中嘅牛肉碎鮮嫩多汁,與麪條咬勁形成了完美對比,肉醬香氣撲鼻而來,混合番茄、洋蔥、大蒜同香料嘅香味,味道濃厚,令人回味。飲品選擇多,除咖啡外有果汁同梳打

香濃野菌湯、黑松露野菌湯

純牛肉手製寬帶麵

飲品選擇多,除咖啡外有果汁同梳打,我地叫左焦糖泡沫咖啡,微微焦糖香甜,並冇香精嘅味道,奶泡絲滑細膩,同咖啡嘅濃郁相互融合。

焦糖泡沫咖啡

熱榛子牛奶咖啡味道香醇,餐廳用嘅咖啡豆有獨特風味,一種深邃嘅咖啡香氣。榛子帶住淡淡嘅堅果味道
,與牛奶同咖啡完美融合,令咖啡口感更加順滑。
熱榛子牛奶咖啡

自家製甜品係焙茶栗子巴斯克芝士蛋糕,蛋糕賣相不錯,上枱已經急不及待想食。蛋糕既有重芝士蛋糕嘅厚重濃郁,又有mousse cake嘅輕盈順滑,口感綿密細膩。味道方面,甜度適中,帶有淡淡焙茶香氣,栗子味道香,搭配恰到好處。

焙茶栗子巴斯克芝士蛋糕

個人覺得Y pasta食物精緻美味,服務周到細心。每菜品都展現出廚師用心同功力。此外價格合理,非常不錯。
香濃野菌湯、黑松露野菌湯
純牛肉手製寬帶麵