家姐就生日🎂, 咁啱今晚Dan仔幼稚園家長會後唔會煮到飯, 就book左同屋企只係一站之隔嘅石門SU CASA(全因之前見到佢有車仔造型kids menu實好鐘意無扭計啦!), 餐廳貼心留左張舒適梳化圓枱, 仲預備左顏色筆+雙面畫紙kids menu, 實唔會悶親小朋友非常貼心. >雖然set dinner好多選擇, 但À la Carte更加吸引, 橫掂都要等就揭一揭menu, 原來多好多特色意粉🍝, Risotto, 小食, 連德國醎豬手都有👍🏻, 更正係甜品嘅雪葩must食.>有機奇亞籽藜麥羽衣甘藍什菜沙律 (HKD78)所有近期最流行嘅超級食物都喺齊個沙律🥗. 份量估唔到咁大(睇下平時羽衣甘藍賣幾錢就知抵抵抵!!). 蔬菜十分新鮮, 口感各有不同, 當中加入剝好皮同衣嘅甜橙juicy之餘仲增加多一分清新, 而藜麥各樣處理得好好勁易入口, 欖欖油撈得均勻, 係健康必食之選. >甘筍忌廉湯 (HKD48)特別在於甘筍味道比忌廉突出, 同時飲到甘筍蓉同忌廉幼滑口感, 整個感覺卻毫不heavy👍🏻. >軟殼蟹天婦羅•乾蕃茄意粉 (HKD138)一向對炸軟

有機奇亞籽藜麥羽衣甘藍什菜沙律 (HKD78)
有機奇亞籽藜麥羽衣甘藍什菜沙律

甘筍忌廉湯 (HKD48)
甘筍忌廉湯

軟殼蟹天婦羅•乾蕃茄意粉 (HKD138)
軟殼蟹天婦羅•乾蕃茄意粉

一向對炸軟殼蟹同乾蕃茄情有獨鍾, 現炸軟殼蟹非常脆身, 炸漿超薄又多肉; 乾蕃茄, 鮮茄幾乎每一口都食到, 意粉🍝嘅汁勁入味條條都Al dente, 份量perfect.
脆皮燒原隻德國🇩🇪咸豬手配酸椰菜 (HKD228)
脆皮燒原隻德國咸豬手配酸椰菜

推介!!! 尤其啱哂三個人以上一齊食, 隻咸豬手好好好好大件呢! 外皮奇脆無比但脆皮下層啖啖骨膠原, 多肉係不在話下嘅, 勁易切, 勁咸香. 基本上酸椰菜都會出靜喺德國菜嘅碟上, 好多餐廳都未必預備嘅酸椰菜li度有得食. 之後我地食唔哂仲有半件拎走, server貼心地問我地屋企有無茄汁, mustard👍🏻👍🏻加分!!!
兒童餐 C (HKD68)
兒童餐 C

人見人愛靚靚車仔造型裝住胡麻沙律, 芝士通心粉, 橙汁, 每枱有小朋實會泊左架喺枱🚗. 平時揀好味先食嘅Dan仔竟然自己一羹一羹食Mac &Cheese, 阿姨試左啖又真係夠哂cheesy喎👍🏻, 胡麻沙律同附送嘅士多啤梨🍓藍莓唔係hea貨色, 又甜又大粒👍🏻.
原個日本迷你南瓜雪葩 (HKD68)
原個日本迷你南瓜雪葩

Li個南瓜🎃雪葩味道十分驚喜, 充滿南瓜同奶香, 原個日本南瓜果然高質. 鋪了crumble墊住南瓜, Dan仔大力到自己𢳂雪糕連crumble食, 我地....只係獲賞賜一兩啖咋🥺.
Li度實在Kids friendly! (兒童餐仲要有得玩扭蛋!!!!)真心推介俾一家大細, 食飯都食得開心啲, 坐又舒服啲, 位置仲要咁近MTR石門站超方便👍🏻👍🏻, 啱哂喺樓上學完野順便落黎食, 要encore😛.
2019-09-24
甘筍忌廉湯