香港人既你有幾鍾意食壽司?我對壽司、丼飯既要求好高,所以好小成日周圍試,覺得最好食都係要去日本。呢間日本菜餐廳我成日經過,上Openrice先知佢係人氣Top 10高既日本野,成日食隔離個間龍門冰室,今次終於有機會試呢間。十和田總本店係尖沙咀超人氣壽司店,由20多年經驗既青森縣資深日籍壽司師傅主理,食材都係由日本空運抵港,用江戶前傳統壽司製法,利用酒粕發酵既赤醋飯,飯粒呈琥珀色,比白米醋飯更加有酒香豐醇,提昇魚生既鮮味。餐廳紮根金馬倫道多年,甚具人氣,被譽為香港既美登利。平日夜晚7點幾去到,餐廳差唔多坐滿,好好彩唔駛等位。餐廳以日式木系簡約風格為主,環境舒適舒服,乾淨企理,不過枱同枱之間距離有啲近,枱唔算好大張。枱面上有日本直送綠茶粉,可以按自己口味去泡製濃度,另外可以聽到播住日本流行曲。呢度係用QR code落單,野食種類唔小,有壽司拼盤、特選壽司拼盤、三味壽司、吞拿魚類壽司、手卷類、刺身類、沙律類、白魚類壽司、火炙類壽司、蝦/蟹壽司、 墨魚/八爪魚壽司、軍艦類壽司、丼飯、烏冬、小食、貝類壽司、魷魚類壽司、鯖魚類壽司、卷類壽司、細卷類壽司、飲品、甜品、其他壽司。-1️⃣ 三色丼 💰188

平日夜晚7點幾去到,餐廳差唔多坐滿,好好彩唔駛等位。

1️⃣ 三色丼 💰188(👅: 8/10)
三色丼
呢一個三色丼係餐廳嘅招牌,差唔多枱枱都有點。三色丼有三碗小丼飯,分別係吞拿魚魚蓉丼、松葉蟹肉蟹膏丼同海膽丼,絕對係可以一次過滿足三個願望。

丼飯睇落好細碗,但三碗夾埋其實都食到幾飽,而且配料多到滿瀉,呢度嘅飯係用赤醋飯,食落有小小嘅酸味,突顯食材既鮮味,飯粒軟硬適中,有嚼口。

後是蟹味濃郁的蟹肉蟹膏; 最後是入口即溶的新鮮海膽,份量十足。

吞拿魚魚蓉丼嘅味道係最淡,滿滿既吞拿魚魚蓉咬落軟綿綿,無筋夠肥美,口感綿密,幾黏口,魚蓉入口即化,食落魚蓉夠新鮮,帶濃郁魚油香,表面仲有京蔥絲同芝麻粒,入口更加香口,加少少豉油更加帶出鮮味。

之後係海膽丼,海膽咬落去好滑,夠creamy,入口即溶,食落去唔腥冇苦味,夠新鮮,不過海膽味就唔算好重,同埋略嫌海膽嘅份量唔夠多,因為其他兩個丼份量都係滿晒 。

最後係松葉蟹肉蟹膏丼,首先佢嘅蟹肉同蟹膏份量非常多,蟹肉食落鮮甜,而蟹膏食落去甘香豐腴,食得出淡淡蟹味,味道濃郁,唔會係死咸嗰種味,兩者一齊食,冇苦澀味,喺口腔既係滿足感。呢碗丼係我覺得完全唔使落豉油,因為佢蟹膏份量夠多、味道夠重,夠撈晒成碗飯。
2️⃣⃣ 平成卷 💰148(👅: 7.5/10)
平成卷
平成卷都係依度嘅人氣之選,有六件嘅壽司,用木板上枱,壽司上面嘅係海膽、三文魚籽、吞拿魚蓉,壽司入邊嘅係以吞拿魚蓉和青瓜作餡,賣相吸引,顏色同份量睇起上嚟都令人胃口大開,因為佢哋啲配料好似仲多過飯。

呢度嘅壽司飯都係用赤醋去調味,比起白醋既味道更濃郁,酸味重一啲,味道比平時更獨特,更加有口感,同油脂豐富既魚生配搭,更有層次。

海膽食落去同三色丼入邊嘅差唔多,夠新鮮,creamy 入口即溶,不過海膽味唔算重,而吞拿魚魚蓉都係差唔多,幼膩香滑,有蔥花帶出去嘅魚脂香,三文魚籽晶瑩剔透,顏色鮮艷食落咸咸地,有魚油香,令到成個卷充滿咸鮮味,而且口感十足 。

滿滿既三文魚籽,加上軟綿嘅吞拿魚魚蓉同入口即溶嘅海膽,口感層次豐富,味道融洽充滿鹹鮮味。
3️⃣⃣  💰48(👅: 7/10)
海膽蒸蛋
蒸蛋喺呢度唔少人嗌嘅前菜小食,我就叫咗海膽茶碗蒸。

上面既海膽應該都係一樣,為蒸蛋帶來鮮味,蒸蛋入口滑溜,質感幼滑,蛋味有少少,不過就唔算好有驚喜嘅蒸蛋。其他材料仲有蟹柳、白果、冬菇等,令到口感更加豐富。
但亦新鮮甜美。
🌟食物質素喺尖沙咀來講算可以接受,食物新鮮,種類夠多,價錢未到好貴,丼飯或者壽司嘅份量都幾多,睇落好少但係會食得飽。環境上幾有日本氣氛,略嫌枱同枱迫左啲,整體係間尖沙咀唔錯既壽司丼飯餐廳。

👅味道: 7.5/10
🍴環境: 7.5/10
💰消費: $150-250pp (服務費: 10%)
2021-09-08
三色丼