嚟到大埔,初次食有幾間分店嘅水門雞飯。喺平日嘅夜晚都唔使排隊就已經有位,不過店舖雖然唔細,但係二人枱好細張😩😩見到二人餐,只係賣$198,好吸引👍🏻👍🏻主食方面揀咗水門雞飯同埋加咗$10揀咗鳳尾蝦炒金邊粉水門雞飯來講,雞嘅份量都唔算少,可惜嘅係雞肉冇想像中嘅滑嫩,可能今次比嘅雞件都係靠雞胸為主,有啲可惜🤧不過配埋特色醬汁,同埋油飯,都幾正👍🏻最重要嘅係配左白胡椒雞湯,白胡椒味香濃,喺秋風起嘅時間好驅寒👍🏻👍🏻絕對推薦加$10揀鳳尾蝦炒金邊粉,鳳尾蝦嘅size都幾大隻,新鮮彈口有蝦味,幾驚喜👍🏻👍🏻而炒金邊粉就好香口,調味適中,夠鑊氣,唔會話炒到過濕或者過乾,控制火候啱啱好👍🏻👍🏻小食方面就揀平時比較少見既泰式炆雞腳,同埋馬拉盞芥蘭苗。 雞腳炆到好入味,軟糯👍🏻而芥蘭苗就食得出好新鮮配埋馬拉盞肉醬,好快就清晒成碟菜👍🏻👍🏻呢個set CP值最高之處就係可以唔使加錢就送兩杯泰式飲品。我哋叫咗泰式奶茶,甜度雖然冇得調校,但係奶滑茶香係高質素嘅泰奶🧋🧋最後仲要我哋加咗$15轉咗芒果糯米飯。芒果香甜,糯米飯有微溫,煙韌口感一流👍🏻👍🏻👍🏻人均$100 嘅二人餐絕對會食到你捧住個肚返屋企,超級滿足
嚟到大埔,初次食有幾間分店嘅水門雞飯。
見到二人餐,只係賣$198,好吸引👍🏻👍🏻

主食方面揀咗水門雞飯同埋加咗$10揀咗鳳尾蝦炒金邊粉

水門雞飯

鳳尾蝦炒金邊粉

泰式炆雞腳
馬拉盞肉醬芥蘭苗

泰式奶茶

芒果糯米飯

人均$100 嘅二人餐絕對會食到你捧住個肚返屋企,超級滿足❤️❤️

水門雞飯
鳳尾蝦炒金邊粉