CHEF STAGE de Eddy Chu

2017-07-22 186 瀏覽
最愛的姑媽生日當然要同佢食好d!帶佢嚟到一間我好欣賞既餐廳Chef Stage 廚社。呢間位於亞士厘道既Chef Stage老闆係名西廚Eddy Chu,有咁強勁既背景,餐廳當然唔惹小餐廳唔算好大,但情調十足,較適合情侶、三五知己食飯。餐廳雖然有2人set dinner,但我有太多特別item想order,所以今次我選擇散叫。一餐好既飯點可以無一杯好既飲品襯托呢?姑媽叫左一杯lime soda,味道偏酸,但因為食西餐較膩,正好做一個味道既平衡!我就叫左一杯mystery mocktail,個名好神秘,說穿了係一杯類似紅莓汁的東西,同樣十分開胃食主菜前,先叫一個黑松露湯,呢個湯黑松露味非常非常濃,每一啖伴著blend好的蘑菇茸加強口感!又creamy又香飲完湯,再嚟一個黑松露日本年糕,本身無味既年糕加香到不得了既松露,感覺新鮮之餘,年糕煙煙靭靭好好味,同行姑媽食到無停口!識食既一定會食chef stage既法國焗田螺。以香草同蒜茸調味,再焗至外殼香脆,成個可以連殻食!賣相睇得之外又好味一個出色廚師創意絕對係不可或缺。豬扒包大家應該好熟悉,但用西班牙黑毛豬做既豬扒包大家又試過未呢?廚師用上
最愛的姑媽生日當然要同佢食好d!

餐廳唔算好大,但情調十足,較適合情侶、三五知己食飯。
Lime  soda/mystery  mocktail
黑松露蘑菇湯
黑松露日本年糕
法國焗田螺
廚師用上黑毛豬配上焗得同薯片一樣脆既麵包,配以新鮮菠蘿一齊食,一去油膩感之外,更多了一份清新!

真係好好食!
黑毛豬熱脆包

嚟至主菜豬肋條,賣相100分!調味剛好布而且醬汁非常惹味。肉質方面都好爽口,只係略嫌有少少筋。
豬肋條

因為姑媽中意食意粉,就叫左一個牛扒炒意粉。
牛扒厚薄適中,大約7成熟剛剛合我心意,配上用橄欖油炒得Al Dente既意粉,為晚餐劃上完美句號
牛扒炒意粉
2017-07-18