2017-12-23 644 瀏覽
今日約咗朋友去大埔shopping , 順便食完飯先回家, 朋友帶我去「Cafe Swan」食飯,因為佢掛住個甜品, 佢想再encore 呀! 首先,我哋叫咗個《軟殼蟹黑松露忌廉義大利麵 $108》, 以平民嘅價錢, 可以食到軟殼蟹同黑松露真係超值之選。 我對黑松露情有獨中, 佢嘅香味, 係我至愛。 意粉加咗洋蔥、菇菌同黑松露一起煮, 香噴噴, 香味十足,加上香滑忌廉,非常Creamy,味道可口。原隻軟殼蟹放在美味嘅意粉上,真係有d震撼,外觀非常吸引, 又係相機食先嘅時間,軟殻蟹炸得香脆, 配上香濃嘅黑松露忌廉意粉,真係高水凖, 太美味了!《鵝肝和牛巨人堡 $138》件和牛真係好大好厚, 不愧係巨人漢堡,和牛又香又有牛味, 加上芝士, 真係十分juicy呀! 而且, 鵝肝同和牛係最佳拍檔, 味道好夾, 鵝肝甘香,十分惹味,再加上洋蔥、蕃茄和生菜等材料, 可以中和鵝肝嘅油膩, 蔬菜又幾爽口, 味道當然好正啦! 仲有薯條做配菜, 薯條脆卜卜, 仲熱辣辣添。 最期待嘅甜品出場啦, 在多種口味當中, 我揀咗《紫薯雪糕窩夫 $82》, 因為覺得幾特別。嘩!好巨型呀, 份量十足, 兩人食到好滿足,

軟殼蟹黑松露忌廉意粉

《鵝肝和牛巨人堡 $138》

鵝肝和牛巨人漢堡

仲有薯條做配菜, 薯條脆卜卜, 仲熱辣辣添。

嘩!好巨型呀, 份量十足, 兩人食到好滿足, 材料有窩夫、忌廉、士多啤梨、 甘薯同紫薯雪糕等等。
紫薯雪糕窩夫

頂層係紫色雪糕,帶有紫薯香味, 口感細滑, 而窩夫就在底層, 由4個心形窩夫做成的, 十分美麗。暖暖嘅窩夫, 入口香脆, 帶有蛋香味。

將窩夫加上忌廉, 草莓同棉花糖,一齊叉住, 再沾上雪糕, 一齊食, 味道相當豐富,口感亦十分有趣。

整體食物不錯,價錢又合理, 最特別就係紫薯雪糕窩夫, 回味中。
軟殼蟹黑松露忌廉意粉
鵝肝和牛巨人漢堡