2023-07-16 129 瀏覽
我同家人都好鍾意食酸菜魚,今次就特意去到大埔 #椒點 酸菜魚專門店試吓,雖然餐廳比較細,不過就剛好有位,唔使喺出面熱辣辣等位。呢度最出名嘅酸菜魚同埋乾鍋,我哋一於一次過試晒佢,每人再加一杯嘢飲呀,再叫多一碟蔬菜夠晒滿足金湯酸菜魚估唔到都幾大碗,我哋一人舀一啖酸菜魚湯飲,酸酸辣辣好開胃,BB辣又唔會好辣,除咗好滑身嘅生魚片之外,仲有好索味嘅豆腐卜,咬一啖湯汁隨即於豆腐卜裏滲頭出。雞肉乾鍋遠處已經聞到好香,裏面有金菇、辣椒及洋蔥等好惹味嘅配菜,再揀咗一碗白飯送飯,裏面嘅雞肉大大件,肉質彈牙又鮮嫩,而且仲好有鑊氣添。還有小炒乾鍋花菜,可以選擇辣或者唔辣,花菜即是椰菜,煮得好林,帶一點爽脆嘅口感。一邊食一邊飲凍可樂,可以消暑解渴。整體來說,食物質素高難怪經常滿座。椒點 大埔翠怡街3號翠怡花園地下12號舖#大埔美食 #大埔酸菜魚

一邊食一邊飲凍可樂,可以消暑解渴。

整體來說,食物質素高難怪經常滿座。

椒點 大埔翠怡街3號翠怡花園地下12號舖

#大埔美食 #大埔酸菜魚