2022-03-02 43 瀏覽
近年興起東南亞菜,馬拉菜更加大行其道,這間位於大角咀的麥金麥金,味道是我近來最鍾意的一間,餐廳內外嘅裝修同擺設都令我置身係馬來西亞🇲🇾嘅感覺。▪️大滲 (即是大份量肉骨茶) 配料非常多,除了一字骨同雞腳這些主要材料,還有三層肉、豬手仔、豬肚、豆卜、金菇。唔講唔知,肉骨茶係可免費添飲。還記得要問店員拎蒜蓉辣椒,再倒入黑醬油及頭抽成秘製醬汁,用來點肉骨別有一番風味。▪️砂煲老鼠粉 配料有銀針粉、肉碎、香蔥、洋蔥、炸蔥、炸蒜、蝦米、豬油榨、半熟蛋,將半熟蛋同銀針粉撈勻,口感非常嫩滑,再加上其他配料,鹹香味十足。▪️燒芝士蛋黃奶油原隻波士頓龍蝦 原隻龍蝦開了兩邊,啖啖龍蝦肉,配上燒芝士蛋黃奶油,份外好味。▪️小食拼盤 有雞翼、蝦餅、春卷、炸雞、滷肉卷、串燒,每款各有特色,鍾意唔同口味嘅朋友可以一試。▪️椰香鮮油咖央多士 咖央醬椰香味濃,再夾上厚厚嘅牛油,充滿邪惡感嘅一款小食,但不得不試!

▪️大滲 (即是大份量肉骨茶)
大滲

▪️砂煲老鼠粉