2024-04-15 8 瀏覽
呢間小店係主打自家製餃子,主打正宗山東口味,調味較北方,我自己幾鐘意呢種簡易調味。平日收工時間7點打後就開始多人,唔想排隊記得早小小去。墨魚荸薺煎餃 (5隻) 💰$38呢個都可以講係佢地舖頭幾signature既一款餃子。餃子皮係加左新鮮墨魚汁,幾有噱頭。荸薺即係馬蹄,加左入餃子個口感係幾好,但我以為會有馬蹄既清甜點知唔係好出就有小小可惜。😟墨魚都彈牙既,但調味有小小單一。整體而言係好食既,但就唔係好大驚喜。京蔥羊肉煎餃 (5隻) 💰$34 呢個相反我就好鐘意。我本身都係一個好驚羶既人,又唔鐘意食蔥驚個草青味,點知呢兩樣結合左我會OK !🤩平時我都無食開羊,除左羊肉串加左好多香料外,其他基本上係煮既我都唔得。以前有試過回教果種羊肉餃子羶到呀媽都唔認得,之後我都幾抗拒羊肉餃子,因為好難做得好~但呢間真係要讚下,佢羊肉一D都唔羶,又好多汁好JUICE,蔥無草青味,覺得佢係點晴出羊肉既肉香。如果唔係抗拒食羊,純粹驚羶而唔食既人,真係推薦可以試下!~鮮肉韮菜餃 配湯 (7隻) 💰$46煮餃佢有2款,10隻果個係無湯既,因為北方食餃子係真係就咁清水煮餃,乾食。我叫呢款就7隻,係湯入面,可以飲埋個

墨魚荸薺煎餃 (5隻) 💰$38
墨魚都彈牙既,但調味有小小單一。
整體而言係好食既,但就唔係好大驚喜。

京蔥羊肉煎餃 (5隻) 💰$34
如果唔係抗拒食羊,純粹驚羶而唔食既人,真係推薦可以試下!~

鮮肉韮菜餃 配湯 (7隻) 💰$46
我叫呢款就7隻,係湯入面,可以飲埋個湯。
個湯唔係好濃味果種,飲到淡淡類似鯊魚豬骨湯既味,唔算鮮甜但都唔差。
反而個餃我就麻麻地,薑汁味太重,唔係好食到韮菜既香味。

京蔥羊肉餡餅 (件) 💰$30
呢個其實係京蔥羊肉煎餃既放大版。餐牌已經一早講明需時20分鐘,所以如果想試最好就一開始叫埋,唔係就有排等。
平時食完餃子等多陣就上呢個餡餅,好貼心一上就對半切開左。
雖然切開左,但食既時候都要小心D,因為佢真係爆汁!D汁多到好似食小籠包咁。外皮煎到好香脆~🤤
個餡應該係同羊肉餃子一樣既,睇大家鐘意食餃子版定餡餅版。
我覺得最大分別係個滿足度同口感,如果想試小小可以食左餃子先~

雞絲粉皮 💰$50
對於鐘意食雞絲粉皮既人,每個人心中都有自己鐘意既醬,我自己鐘意上海菜系既,有花生醬果種咸咸甜甜。
之前所講,因為佢係北方口味,個醬就係用麻醬做,比較稀,食到芝麻香味。個雞都撕得幾大條,可以話係雞柳。
我鐘意食個皮多過雞。

麻辣魚皮 💰$38
呢個係menu到唔見,但我見到有張貼紙係牆到,好似幾正又唔貴就試下。個魚皮好爽口同脆身,一D都唔腥。
麻辣味就似出面買既麻辣辣椒油果種,小小麻辣味但唔算好辣。但就嫌D魚皮有D碎,小小難夾。