2022-11-19 477 瀏覽
我多年次前去過沖繩,沖繩既特色跟日本其他地方相比,實在截然不同。沖繩可能未必係你0+3後既首選,但係香港一樣可以食到沖繩菜!身為香港首間沖繩居酒屋,裝潢擺設都充滿著強烈的沖繩風。店內外放有沖繩的守護神石獅Okinawa Shisa、沖繩樂器三線琴、布藝掛簾、和繪有首里城的掛畫。居酒屋由必備既酒吧吧枱,到日式榻榻米廂房都有;餐牌有日中英對照,所以在座有不少日本客人前黎品嘗正宗既沖繩菜式,甚本直送既海鮮刺身。沖繩直送海葡萄($68)海葡萄為沖繩特產,營養價值極高,有綠色魚子醬既稱號。一串串既海葡萄,跟擺盤既小樹相映成趣。由深綠到淺綠,顆顆晶瑩通透,一咬卜卜,滿口海水鮮味。沖繩墨汁帆立貝茶碗蒸蛋($65;兩客起)從未想過竟然有黑色既茶壺蒸蛋!打開華麗魅黑既碗蓋,就聞到陣陣墨汁香氣。啖啖蒸蛋墨汁味重,仲有粒粒白色既墨魚。我會推介為必點既菜式,由於實在太特別,感覺無食過就好似無黎過呢間餐廳一樣!沖繩風 炸豬肉芋蓉餅($68)外皮香脆既炸餅,中間夾著軟綿既芋蓉,熱辣辣食認真滋味!好快就掃哂,一人一塊其實唔夠喉!沖繩苦瓜拌梅肉($88)撈勻梅肉醬後,梅子既酸味大大中和左苦瓜既苦味,互補同時亦相得益彰

沖繩直送海葡萄($68)

沖繩墨汁帆立貝茶碗蒸蛋($65;兩客起)
沖繩墨汁帆立貝茶碗蒸蛋

沖繩風 炸豬肉芋蓉餅($68)
沖繩風 炸豬肉芋蓉餅

沖繩苦瓜拌梅肉($88)
撈勻梅肉醬後,梅子既酸味大大中和左苦瓜既苦味,互補同時亦相得益彰。
沖繩苦瓜拌梅肉

Goya Chanpurū (ゴーヤチャンプルー) ($98)
苦瓜炒豬肉為沖繩家庭料理既代表,以炒嫩既日本蛋包裹著苦瓜同豬肉,苦瓜微甘,島豆腐索滿了肉汁。部分豬肉連接著脂肪,唔會乾硬,每一口都嫩滑可口。
苦瓜炒豬肉

芝士辣茄汁肉碎飯($78)
芝士茄汁肉碎,比平常既日式咖哩稍微更辣,很好下飯;同時亦帶點墨西哥風味, 沖繩料理有著和洋合壁既特色。

沖繩豬肋骨湯麵 (細)($58)
隨著湯既熱氣,於空氣中飄散著非常濃郁既豬味。

洗手間非常潔淨,小籃子放有一次性的漱口水和牙線,盡顯日本人對衛生的追求和貼心的服務

沖繩墨汁帆立貝茶碗蒸蛋
沖繩風 炸豬肉芋蓉餅