2022-12-07 648 瀏覽
天氣凍就想食一碗熱辣辣既拉麵,之前見到網上面有人介紹呢間隱世拉麵店,所以今日特登出去灣仔試試佢。餐廳位置都算入,有少少難搵。另外,店面又唔算大,所以lunch hour條隊都幾長。如果係一大班人黎食,應該要分開枱坐了。至極雞白湯拉麵 ($96)入餐廳之前我struggle左一陣至極雞白湯同埋普通雞白湯有咩分別🤔 但後尾問番店員先知原來係有/無溏心蛋既分別😅 咁我就中意食溏心蛋既,所以叫左至極雞白湯拉麵。淡黃色既湯底有好濃郁既雞味,但一d都唔肥膩。而且個拉麵放低左一陣,我影完相📸️之後就見到湯面有輕微既膠質漿住左😍 拉麵方面我叫左直麵,不過麵身唔算掛汁,但尚算有咬口。另外,見到d雞叉燒🐥白雪雪就知佢無事先醃製過,所以煮完出黎味道一般,肉質又算鞋,不過又說不上好好味。反而溏心蛋同埋炸蓮藕整得唔錯。

至極雞白湯拉麵 ($96)
至極雞白湯拉麵

至極雞白湯拉麵